Albüm Kritik 1063 (Five The Hierophant / Apeiron)

Sene sonuna yaklaşırken güzel albümlere denk gelmeye devam ediyorum. Bu da beni oldukça mutlu mesut ediyor elbette. Özellikle Black Metal albümleri açısından bu yıl oldukça iyi geçti benim için. Fakat sadece Black Metal açısından da değil, bu yıl çok iyi Death Metal albümleri de dinledim. Bu iki tür zaten müzik yelpazemin oldukça geniş bir yerini tutuyor. Fakat aslında sadece Metal dinleyen biri değil. Gündelik hayatımda kitap okumak benim için bir rutindir. Bu yüzden de kitap okurken arkada çalması için yaptığım birçok çalma listem var. Bu çalma listelerimde yer alan müzik türleri ise klasik müzik, caz, blues, country ve atmosferik müziklerdir. Diğer taraftan özellikle Black Metal dinleyerek kitap okuma etkinliğini de bolca yaparım. Sonuçta odak noktam kitap olduğu için arkada sert bir müzik çalsa dahi beni mutsuz etmez veya odak noktamı dağıtmaz. Fakat bu müzik türleri için geçerli bu dediğim elbette. Özellikle enstrümental veya enstrümental yoğunluğu fazla olan yukarıdaki türdeki şarkıların bazen bir araya gelerek sentez oluşturduğu müzik türlerine de denk geliyorum. Ne güzel ki bugün, içinde avangartlığın olduğu, Post-Metal tınılarının gezdiği ve Dark Ambient ve caz ile yoğrulan ve bu yıl dinlediğim en iyi işlerden biri olan bir albümden sizlere bahsedeceğim. Caz dinlemek bir entelektüellik göstergesi değildir. Fakat caz dinleyen insanlar elit ve entelektüel olanlardır veya olma yolunda ilerleyenlerdir. Çünkü bu tür kompleks yapıya sahip bir müziği dinleyen insanlarla, popüler müzik janrlarını dinleyen insanların aynı mantalitede olmasını beklemek de ahmaklık gibi geliyor bana. İngiliz “Five The Hierophant” yukarıda saydığım türlerin hepsini öylesine muntazam bir derecede bir araya getirmiş ki adeta ağzım açık kaldı. 2014 yılından bu yana işin sadece enstrümental tarafında yer alan ve bunu da belli ki layığıyla yerine getiren Five The Hierophant’ın bu yıl çıkardığı “Apeiron”dan sizlere zevkle söz edeceğim.

Grubun enstrüman kadrosunda saksafon, davul, perküsyon, elektro gitar, akustik gitar, bas gitar, synth ve atmosferik tını oluşturan birçok farklı enstrüman yer alıyor. Metal’in karanlığı ile buluşan bu enstrümanların ortaya nasıl bir şey çıkaracağını düşünmek pek kolay bir şey değil. Five The Hierophant’ı dinlemeden önce açıkçası albümden çok bir umudum yoktu. Özellikle caz ezgileri ile Metal’i sevimleştirme çabaları veya eksantrik işler yaparak daha da abuk bir şey dinlettireceklerini düşünüyordum. Fakat grubun öyle işlerle zerre alakası yok. Adamlar Post-Metal ve Doom Metal’i odak noktasına koyup, karanlık ve gergin atmosferik öğeler ve yine aynı derecede ürkütücü saksafon besteleri (bunu nasıl yapmışlar pes gerçekten) ile çok güçlü bir müzik ortaya çıkarmayı başarmışlar. Böylesine kompleks bir müziği dinlemek zaten beni ciddi anlamda mutlu ediyor. Bir de ürkütücü atmosfere sahip olması ve bunu da enstrümanların gücü ile ortaya koymaları gerçekten taktire şayan. Bu zamana kadar dinlememiş olduğum için gerçekten çok hayıflandım. Grubun hep Metal’i hem de caz ve ambiyans türlerini çok iyi sindirdiği Apeiron’un baştan sona kadar her yerinde hissediliyor. Apeiron’da da bir kozmik hava var. Fakat sadece kozmik hava da değil aynı zamanda ezoterik bir hava da var ve bence bu iki fenomeni de tek bir potada çok iyi bir şekilde eritmeyi başarmış. Five The Hierophant’ın yaptığı iş hem çok elit hem de çok değerli. İşte bu iki nedenden dolayı zaten Metal ile daha da güçlü bir forma bürünmüş grup. Çünkü Metal’in de kendine has marjinal bir tarafı var ve bizler bu marjinal taraftan gurur duymalıyız. Prodüksiyon kalitesi, virtüözlüğü, atmosferi ile baştan sona benim ruhuma işleyen ve dediğim gibi bu yıl dinlediğim en görkemli ve en estetik işlerden biri olan Apeiron’u insanlığa sunulmuş bir baş yapıt olarak görüyorum.


İngiliz, enstrümental şarkılarla bizleri büyümeye ant içmiş Five The Hierophant’ın bu yıl çıkardığı Apeiron çok güzel ve de çok özel bir albüm. Eğer Metal’in içinde caz fikri size ilginç geliyorsa mutlaka dinlemeniz gereken bir albüm Apeiron. Hem de ürkütücü atmosferi ile biraz da ruhunuzun derinliğinde karanlığı hissettirecektir. Bir başka yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 10/10



Yorumlar