Albüm Kritik 1056 (Pyrrhon / Exhaust)

Pyrrhon veya Firon, MÖ 365-275 yılları arasında yaşamış olan kuşkuculuğun kurucusu ünlü Yunan düşünür (Wikipedia). Evet, bir albüm kritik yazısına bu şekilde bir giriş yapmak da yine bana nasip oldu. Bu şekilde başlamamın sebebi ise sizlerin de yazının başlığında gördüğü üzere “Pyrrhon” bugün sizlere bahsedeceğim grubun adı ve adını da işte bu septik filozoftan alıyor. Geçen günlerde albüm kritik listeme ekledim Pyrrhon’u. Açıkçası ne tür bir müzik yaptıklarına dahi bakmamıştım. Fakat Metal icra ettiklerini biliyordum. Çünkü Spotify’da grup keşfine çıktığım zaman zaten Metal gruplarını aradığım için başka alternatif de sunulmuyor. Bu gereksiz bilgilerden sonra gelelim grubun ne tür bir müzik icra ettiğine. Benim dinlemekten inanılmaz keyif aldığım Metal türlerinden biri olan Experimental Death Metal icra ediyor ABD’li grup. Bu icra etme işini 2008 yılından bu yana yapıyorlar. Bu zamana kadar hiç denk gelmemiş olmam da kaderin bir cilvesi işte diye yorumluyorum. Grubun diskografisine baktığımda ise oldukça üretken bir grup olduğunu görüyorum. Ben ise bu yıl çıkan “Exhaust” albümlerinden sizlere söz edeceğim.

Deneysel işleri her zaman önemsiyorum. Zaten bunu birçok albüm incelemesinde de dile getirmişimdir. Herhangi bir Metal türüne farklı bakış açıları ile yaklaşmak, farklı müzik türleri ile sentezlemek ve daha da öteye gidip düzensiz seslerle besteler yapmak benim ilgimi fazlasıyla çekiyor. Özellikle avangart ve atonal birleşimleri bu tür deneysel işlerde çok değerli buluyorum. Zaten genelde de bu iki müzik yaklaşımının işin deneysel tarafında daha çok kullanıldığını görüyoruz. Pyrrhon’un Death Metal ile deneysel sesleri bir araya getirmesi de yine bu minvalde oluyor. Atonal riff yazımları ve avangart müziğin yaklaşımları ile ortaya oldukça niş bir şey çıkarıyorlar. Şunu biliyorum ki bu tür bir müzik herkese hitap eden bir şey değil. Hatta bir noktada bu kadar düzensiz sesin bir araya gelmesiyle safi gürültü de diyebiliriz. Fakat ben ve benim gibi bu müziğin sadece bir müzik olmadığını, grubun büründüğü tematik formun aslında bir dışa vurumu olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de bu müziğin değerli tarafını iyi bir şekilde görüyor ve her deneysel iş yapan grubu da merakla dinliyor ve beğendiklerimi de takip ediyorum. Pyrrhon’un müzik formunun dışa vurumu ise daha çok felsefi ve politik olarak söyleyebiliriz. Grup elemanlarının kapitalizmin beşiği sayılan bir ülkede yaşamaları, onlar aptallaştırmak yerine farkındalık sahibi yapan birer bireyler haline getirmiştir. Elbette bu ülkenin başarısı değil, kişilerin bireysel olarak gözlemleri ve eğitimlerinin sonucudur. Ülkenin dolaylı yoldan bir başarısı vardır elbette. O da grup elemanlarının bu bakış açısına sahip olmasını sağlayacak kaliteli bir eğitim vizyonuna ve özgürlükçü bir yapıya sahip olmasıdır. Experimental Death Metal’in en sevdiğim tarafı, normal bir Death Metal’in formülünü baz alıp, üzerine deneysel işler yazılarak sentezlenmesidir. Yani bir noktada bizler yine Death Metal’in sertliğini duyuyoruz ve bunun yanında da farklı deneyimler yaşıyoruz. Exhaust aslında aynı zamanda da bir kara mizah albümü diyebiliriz. Şarkı sözlerini okuyunca gerçeklerin oldukça ironik bir şekilde yazılmış olması ve bunu da bağıra çağıra dile getiriyor olmaları çok hoş. Hem müzikal hem de tematik olarak gerçekten çok güzel bir iş olmuş. Görkemli bir Experimental Death Metal albümü diyemem belki ama ona çok yakın sularda dolaştığını söyleyebilirim.


ABD'li Pyrrhon, şahane işler yapan bir grup. Bu grubu keşfettiğim için çok mutluyum ve yakından takibe alacağım. Eğer sizler de deneysel işleri sevenlerdenseniz mutlaka kulaklıklarınızı takın ve bu güzide eseri dinleyin. Bir başka yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 8,5/10



Yorumlar