Albüm Kritik 904 (Temic / Terror Management Theory)

 Herkese selamlar! Artık 2023 yılının sonlarına doğru geliyoruz ve albüm kritiklerinin de sonuna geliyoruz demek oluyor bu. Tabi ki bu yıl içinde çıkan albümlerin değerlendirmelerinin sonu geliyor. Aralık ayının üçüncü haftasında artık albüm değerlendirme işi bitmiş olacak. Sonrasında ise yılın en iyi 15 albümünü siteye ekleyip, bu yılki albüm kritik değerlendirmelerine son noktayı koymuş olacağım. Bu haftayı ise oldukça güzel ve dinlemekten gerçekten büyük keyif aldığım bir Progressive Metal albümü ile noktalıyorum. Grubu “Season of Mist” adlı plak şirketinin Instagram sayfasında görmüştüm. Eh, bu şirket ile çalışan grupların kalitesini de üç aşağı beş yukarı bildiğim için de “Temic”in gayet heyecan verici bir grup olduğunu düşündüm ve albüm kritik listeme ekledim. Grup hakkında bilgi edinmek için her zaman yaptığım gibi “Metal Archives”ın sitesine girdim ama ne yazık ki siteye henüz eklenmemiş bu grup. Onu da pek anlayamadım. Zaten Metal Archives’ın grupları siteye eklemesindeki politikası nedir onu da pek çözmüş değilim ya neyse. Temic hakkında bilgi edinmek istediğimde kendi sitelerine girdim ama orada da gerçekten çok kötü bir bilgi aktarımı yapmışlar. Genel hatlarıyla grubun bir süper-grup olduğu söyleniyor. Grupta yer alan müzisyenler büyük adamların veya büyük grupların yanlarında çalmış kişilerden oluşuyor. Grup elemanları: Frederik Bergersen : Vocals, Eric Gillette : Guitars + backing vocals, Simen Sandnes : Drums, Diego Tejeida : Keyboards + Sound Design şeklindedir. Sitelerinden olduğu gibi alıp yazıya ekledim. Fakat grubun hani ülkeden çıktığını ise tam olarak anlayamadım. Muhtemelen İsveçli bir Progressive Metal grubu fakat kesinliği de yok. Bu derece bilgi kaosu yaşadığım halde bu grubu dinlemeyi yine de istedim ve iyi ki de dinlemişim dedim günün sonunda.

Normalde Temic’in temelleri 2017 yılında atılmış fakat o tarihlerde sadece materyal biriktirmiş grup. Bir de başka gruplarda çalan elemanlar olunca haliyle bir araya gelip de müzik icra etmeleri pek mümkün olmamış. Bu yüzden de ilk albümlerini yayınlamak için 2023 yılına kadar beklemişler. Bu bekleme esnasında da gayet iyi müzik materyallerini ve kendilerinin değimiyle yenilikçi bir Progressive Metal unsurlarını albümlerine dahil etmek istemişler. Yenilikçi Progressive Metal yaklaşımı tam olarak nedir açıkçası bu albümde pek kavrayamadım. Eğer, sytnh’i kullanarak şarkılardaki atmosferi daha kulağa hoş gelir bir şekle getirmek ve Progressive Metal’i Industriel Metal tınıları ve Retro Wave etkileşimleri ile sentezlemekse buna yenilikçi bir Progressive Metal demenin çok iddialı bir söylem olduğunu düşünüyorum. Zira bu tür oyuncakları kullanan çokça Progressive Metal grubu var ve bunlar sadece müziğin atmosferini güçlendirmede kullanılan unsurlardır. Diğer taraftan ise “Terror Management Theory’i bulunan bütün bu unsurlar ve mükemmeliyetçi prodüksiyon anlayışı albümü gerçekten de çok üst bir noktaya taşıyor. Müzikal olarak çok üst düzey şeyleri tadıyorsunuz. Yazılan Progressive Metal riffleri belki çok kompleks şeyler değiller genel olarak ama sizleri yakalayan ve aklınızda kalıcı olmayı başarıyorlar. Bu da Progressive Metal’de pek de kolay olan bir şey değildir. Akılda kalıcı şarkıların olduğu tür denince akla ilk gelen tür Progressive Metal olmaz en azından. Albümü dinlemeye başladığımda ikinci şarkıdan itibaren bu yıl kulağıma en hoş gelen ve gerçekten de en etkileyici ses işine sahip albümlerden biri olduğuna hemen kanaat getirdim. Gerçekten de mühendislik kısmında albümün her detayına çok önem verilmiş ve bu önem verilen detaylar kulağınıza çok renkli bir müzik şeklinde ulaşıyor. Enstrümental yetenekleri bir hayli iyi olan müzisyenlerin ortaya koyacakları iş de iyi olmalıdır zaten. Bu albümde de bunu görüyoruz. Bütünüyle iyi bir albüm olmuş Terror Management Theory. Özellikle şarkıları söyleyen Frederik Bergersen’in sesi her şarkıda gerçekten bir yıldız gibi parlıyor.


Bu ilk albümleri olan Terror Management Theory ile bizleri çok iyi bir şekilde selamlayan Temic’in ilerleyen yıllarda çok daha muazzam albümlerle karşımıza çıkacağını düşünüyorum. Elbette kariyerlerini devam ettirme şekilleri de önemli bir rol olacaktır burada. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 8/10



Yorumlar