Herkese selamlar! Yeni bir haftaya başlıyoruz. Hafta içinde bu yı çıkan albümleri yazıyorum bildiğiniz üzere. Bugün de niyetim oydu açıkçası. Ne yazık ki Spotify’ın kurbanı oldum. Geçen sene çıkmış albümü bu sene çıkmış gibi gösterdiği için ben de hiç ötesine berisine bakmadan albüm kritik listeme dahil etmiştim. Albümü bir de 3 kez baştan sona dinledim. Dinlemek elbette bir kayıp değil ama nihayetinde hafta içi yazmam gereken albüm kritiği 2022 yılına ait olmamalıydı. Ben de bu pazartesi gününü 2022 yılında çıkan bu albümün kritiği ile açıyorum. Bu defalık böyle olsun. Fakat bu da bana ders oldu. Spotify’ın baz aldığı tarihi bir dahakine diğer sitelerden de kontrol edeceğim. Açıkçası bu ilk defa başıma gelmiyor ama o zamanlar hafta içi sadece içinde bulunduğumuz yılda çıkan albümleri yazacağım diye bir görev edinmemiştim kendime. Bugün sizlere söz edeceğim grup Kolombiya’dan bir Black Metal grubu. Daha önce de siteye Kolombiyalı birkaç grup yazdım. Grubun adı “Irae Satanail”. Geçen yıl çıkardıkları ve Metal camiasına giriş yaptıkları ilk albümlerinin adı ise “Gnosis Necrosófica”. Grup hakkında bilgi edinmek istediğimde çok sınırlı bir bilgiye ulaştım. Her ne kadar ilk albümünü 2022 yılında çıkarmış olsa da grubun kurulduğu tarih olarak 2005 gösteriliyor. 2005 ile 2009 yılları arasında farklı bir isim ile varlık göstermişler ama ne ürettikleri hakkında bir bilgim yok. Sonrasında ise 2009 yılından bu zamana kadar da Irae Satanail ismiyle devam etmişler. Fakat ilk albümlerini çıkarmaları baya bir zaman almış. 2022 yılında anca karar vermişler herhalde. Elbette bunun birçok nedeni vardır. Özellikle grup elemanlarının başka gruplarda da çaldıklarını düşünürsek en büyük etkenin bu olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ya da böyle Irae Satanail ilk albümlerini bir şekilde yayınlamayı başarmış. Peki, bu kadar süre bekledikten sonra nasıl bir albüm sunmuşlar bizlere?
Doğrusunu söylemek gerekirse grubu keşfettiğim zaman nereli olduklarına falan hiç bakmadım. Albüm kapak resimlerinin iddialı olduğunu düşünerek grubu kritik yazma listeme aldım. Albümü 3 gündür dinliyorum. Her gün bir defa dinledim. Black Metal’in bildiğimiz kodlarının üzerine yazılmış bir albüm. Fakat deneysellik ve yer yer avangartlık da şarkıların içine dahil edildiği için merak uyandıran bir albüm olmuş. Her şarkıyı dinlerken içindeki değişkenleri merak ediyorsunuz. Zaten bir Black Metal albümü olmasına rağmen farklı partisyonlardan oluşan şarkılar albümün genelinde var. Prodüksiyon olarak beni çok tatmin etmese de kötü bir şekilde kaydedilmiş albüm olduğunu da söyleyemem. Doğal olarak herkesin belli bir sounda sahip albümleri dinlemeyi sevdiği aşikâr. Benim de öyle. Her ne kadar ben yelpazemi geniş tutuyor olsam da bazı albümlerin ses altyapıları hoşuma gitmiyor. Gnosis Necrosófica’yı dinlemek bir de kolay bir iş değil. Birçok değişkeni ve avangart şarkı yazımları da olduğu için basit bir Black Metal albümü dinlemek yerine daha kompleks bir şey dinliyorsunuz. Ben, bu tür albümleri dinlemeyi, deneyimlemeyi severim. Bu yüzden de beni rahatsız eden bir şey olmadı işin bu tarafında. Normalde 2 kişinin yürüttüğü bir grup projesi Irae Satanail. Fakat canlı performanslarında elbette eşlikçi başka müzisyenler de oluyor. İki müzisyenin de yetenekli insanlar oldukları aşikâr. İkisi de vokal görevini üstleniyor ve ikisi de bu görevi çok kötü bir şekilde yerine getiriyor. Son zamanlarda dinlediğim en kötü brutal vokal performansını Irae Satanail de gördüm. Brutal vokal performansın kötü olmasına pek alışkın olmadığım için de (gürültü lan en nihayetinde) bana bir hayli garip geldi bu durum. Öte yandan şarkı sözlerine şöyle bir baktığımda çok uyduruk şeyler gördüm. Evet, bir Black Metal grubu ve şeytani sözler yazması normal bir şey. Fakat bunu çok liseli tarzda yazmışlar ve bu da komik gelen bir başka unsur oldu. Albümü ilk dinlediğimde vay be iyiymiş desem de sonraki dinlemelerimde çok çabuk sıkıldığımı ve gereksiz yere bazı şarkılarda atmosfer kasmalarından dolayı eh yeter artık dediğimi söyleyebilirim. Riff yazım konusunda iyi olsalar da illaki şeytani hava vermek için atmosfer kasmaları o güzelim şarkıları çok ergen bir havaya sokuyor. Bu yüzden de albüm bir süre sonra sıkan ve bir daha dinlemek istemeyeceğim bir albüm formuna bürünüyor.
Kolombiyalı Irae Satanail’in diskografilerindeki ilk albümleri Gnosis Necrosófica’yı ortalama bir albüm olarak değerlendiriyorum. Belki bir sonraki albümlerinde daha sağlam ve daha niş bir iş ortaya koyacaklardır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Albüm Puanı: 7,5/10
Yorumlar
Yorum Gönder