Gücünü bir başka güçten alan bir gruptan söz edeceğim bugün sizlere. Bu derece iğrenç bir cümle ile giriş yaptığım için kusura bakmayın. Fakat kötü espri yapmayı seviyorum ben. Bu yüzden de bir Power Metal grubundan bahsedeceksem eğer bu şakayı yapmam gerekiyordu ve yaptım. Bugün sizlere daha önceden adını sanını çokça duyduğum bir grup olan “Kalmah”ın bu yıl çıkardıkları ve kendi adlarını taşıyan albümleri “Kalmah”tan söz edeceğim. Albüm kritik yazılarını yazarken en sevmediğim şeylerden biri de grubun kendi adını taşıyan albüm yapması oluyor. Yazıda sürekli albüm ve grup ayrımını yapmam gerekiyor. Böylesi saçmalıklara tahammülüm yok ama ne yapalım her grup bunu bir şekilde yapıyor. Günün birinde belki ben de kendi grubum için bunu yapacağım. Umarım yapmam. Kalmah, Finlandiya menşeili bir grup. Power Metal ve Death Metal sentezi bir tür icra ediyor. Grubu dinlemeden önce Finlandiyalı olduklarını bildiğim için ve grubun adının yazı fontunun da bana yaptığı çağrışımla biraz daha folklorik Metal icra ettiklerini düşünmüştüm. Aslında bu düşüncem pek de yanlış çıkmadı. Çünkü Kalmah albümünü dinlediğim süre boyunca bir hayli folklorik beste yazımları da duydum.
Kalmah'ın 1998 yılından bu yana Metal camiasında olması beni şaşırttı açıkçası. Ben daha yeni bir grup olarak düşünmüştüm. 2010 yılında falan Metal camiasına katıldıklarını sanıyordum. Bu derece köklü bir grup olmalarına şaşırdıktan sonra albümü dinlemeye başladım. Açıkçası ilk dinlememde albümden bolca başak grup havaları almam beni biraz hüsrana uğrattı. Elbette her grup başka grupların yaptıklarından dolayı esinlenmeler yaşayabilir. Fakat Kalmah bu albümünde bu esinlenme olayını biraz abartmış gibi geldi. İlk olarak bir zamanlar çokça dinlediğim fakat epeyce bir süredir yüzlerine bakmadığım “Korpiklaani” havası bu albümde oldukça fazla var. Bu zamana kadar dinlemediğim Korpiklaani’yi bir anda başka bir isim adı altında dinliyor gibi hissettim kendim. Fakat Korpiklaani’nin çok iyi olduğu ilk zamanlardan bahsetmiyorum. Giderek kötüleşmeye başladıkları 2008 yılından sonrasına benzettim. Neyse ki sadece Korpiklaani etkileşimi olmadığı için aynı kaderi paylaşan bir albüm değil Kalmah. İçinde Folk Metal ve Folk Death metal gruplarından da enstantaneler taşıdığı için ortaya kabul edilebilir bir harman çıkmış. Albümü ikinci defa dinlediğimde daha fazla keyif aldım diyebilirim. En azından Kalmah’ın müzik misyonunu kavramıştım. Folklorik öğeleri olabildiğince iyi düzeyde tutup, Power Metal’in o melodik ve hızlı partisyonlarını albüme iyi yedirmiş Finlandiyalı grup. Prodüksiyon kalitesi de iyi olunca ortaya gayet dinlenebilir, neşeli bir albüm çıkmış. Albümü baştan sona 3 defa dinledim. İlk dinlemem hariç geri kalan iki dinlememde de albümü sevdim. Fakat bu albümü oturup baştan sona daha kaç kez dinlerim onu kestiremiyorum. Bana göre orta halli bir albüm. Fakat şöyle bir baktığım zaman bu albümü grubun en iyi işlerinden biri olarak görenler oldukça fazla. Eh, ben Kalmah ile çok içli dışlı olmadığım için benim nezdimde albüm ortalama üstü bir yerde alıyor. Bu da bence makul bir değerlendirme.
Finlandiyalı Kalmah ile bu yıl çıkardıkları ve kendi adlarını verdikleri Kalmah albümleri ile tanışmış oldum. Grubun bir sonraki albümünü de muhtemelen siteye yazarım. Daha yenilikçi şeylerle gelmeleri temennimdir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Albüm Puanı: 7/10
Yorumlar
Yorum Gönder