Albüm Kritik 852 (Ulthar / Anthronomicon)

Herkese selamlar! Bugün Thrash Metal albümlerinin arasına sıkıştırdığım bir albümden bahsediyor olacağım sizlere. ABD’li Black ve Death Metal sentezi icra eden bir grup olan “Ulthar”ın bu yıl çıkardığı iki albüm var. Bu iki albüm de birbiri ile bağlantılı albümler aslında. Bu yüzden aynı yıl çıkararak ikilemeyi tamamlamış oluyorlar. Fakat ben bu ikileme albümlerini bir arada yazmak yerine ayrı ayrı ele almayı tercih ettim. Yani bu yazıda başlıkta da okuyacağınız üzere sadece “Anthronomicon” albümlerinden bahsedeceğim. Ulthar ile yeni tanıştım. Anthronomicon albümleri aynı zamanda grubu keşfettiğim albümleri oldu. Albümü dinlemeden önce grup hakkında sadece ne tür müzik icra ettiklerini örenmek adına janrlarına baktım. Black ve Death Metal deyip geçiştirmiş olmaları beni şaşırttı açıkçası. Evet, teknik olarak bu iki türü baz alan şarkı yazımları var ama işin içinde çok büyük bir şey daha var. O da bu türleri bildiğimiz şekildeki düzlemiyle icra etmiyor olmalarıdır. Deneysellik ve avangartlık olgularını müziklerine yedirmeyi çok iyi bir şekilde başaran bir grup Ulthar. Özellikle benim gibi bu tür cesur işleri dinlemeyi seviyorsanız Ulthar’ın bu ikilemesi gerçekten fazlasıyla tatmin edicidir. En azından ben dinlerken bir hayli keyif aldım.

Anthronomicon, temelde daha çok Death Metal düzleminde yer alan bir albüm. Deneysellik işini de daha çok Death Metal’de gösteriyorlar. Albümü dinler dinlemez aslında sound olarak işin içinde bir bit yeniği olduğunu anladım zaten ve sound ve tarz olarak “Portal”ı andırdı. Evet, Portal kadar çok uç bir grup değil şarkı yazım konusunda fakat yine de o yörelerde gezen bir grup olduğu da aşikâr. 2014 yılından bu yana Ulthar bu camiada müziğini icra ediyormuş. Eh, çok da geç kalmış sayılmam grubu dinlemekte. Anthronomicon albümünü dinlediğim süre boyunca fazlasıyla bilim kurgu havası estirdiğini düşündüm. Albüm isminin içindeki Anthro sözcüğünden yola çıkarak insanı baz aldıklarını ve aynı zamanda da insan-uzay düzlemi arasında bir tema işlediklerini düşündüm. İnsana dair şeyleri albümün isminden alırken uzak ve kozmolojiye dair hissi ise albümün soundundan aldım. Kozmik kötülük ve kozmik yolculuk temalarını işleyen birkaç grup biliyorum elbette. Fakat hem konu hem de sound açısından bu ikisini tecrübe ettiğim bir başka grup “Blut Aus Nord” olmuştu. Bu yüzden albümün aynı zamanda bana Blut Aus Nord havası da verdiğini söylemem gerek. Müzikal olarak albümü belli tabulara sokmak zor. İşin içine deneyselliğin girdiği bir albümde zaten herhangi bir yöne çekmek ve etiket yapıştırmak pek kolay olmuyor. Yine de ben albüm için Experimental Death Metal türün olduğunu söyleyebilirim. Atmosferik yapısı da güçlü bir albüm Anthronomicon. Fakat yine de her şarkının beni etkilediğini söylemem zor olur. Çoğu şarkıları beğenerek dinlesem de bazılarında deneyselliği başarısız bulduğum için çok etkilemedi beni.


Ulthar'ı oldukça sağlam iki albümü ile keşfettiğim için şanslıyım. O iki albümden biri hakkındaki düşüncelerimi bugün sizlerle paylaştım. Diğerini ise yarın buraya yazarak ikilemeyi tamamlayacağım. Eğer sizler de bu tür farklı ve deneysel işler dinlemeyi seviyorsanız muhakkak Ulthar’ın Anthronomicon albümüne kulak verin. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!


Albüm Puanı: 8/10



Yorumlar