Herkese selamlar! 2023 yılının ilk yazısını da yine aynı şekilde açmak istedim. Ne de olsa çoğumuzun hayatında 2022’ye nazaran çok bir şey değişmedi ve her şey aynı şekilde devam ediyor. İyi olan iyi, kötü olan kötü bir şekilde devam ediyor. Bu yıl isteye sadece albüm kritikleri yazmayacağım. Şimdilik üstünde düşündüğüm bir yazı dizisini hayata geçireceğim. Bu yazı da zaten başlığıyla o yazı dizisinin ilk yazısı oluyor. Bu yazı dizisinin ana başlığını belirlemek biraz çetrefilli oldu. Benim, her zaman basit ve sade olandan yana olan duruşumu burada da değiştirmiyor ve başlığı da oldukça sade tutuyorum. Sizlerin de gördüğünüz üzere başlığın adı “Hepsini Dinledim”. Bu başlıktan daha uygun ve daha sade bir şey aklıma gelmedi. Bu başlık altında 10 Black Metal grubundan bahsedeceğim. Fakat bu 10 Metal grubundan bahsederken tek bir şartım olacak; bu zamana kadar çıkar albümlerinin hepsini dinlemek. Diskografilerinde yer alan her bir albümü dinleyip, başlangıçtan sona doğru olan gelişimlerini analiz ederek ve kendi düşüncelerimi de toparlayarak makaleler yazacağım. Benim için oldukça yoğun bir süreç olacak. Zira seçtiğim grupların diskografilerini bu zamana kadar tamamını dinlemedim. Bu grupların büyük bir kısmı ise Black Metal’e yön veren gruplardır. Bu grupların yanı sıra benim birkaç aydır yakından ilgilendiğim ve diskografilerindeki bütün albümleri önceden dinlemiş olduğum yerli bir Black Metal grubu da var. İzmir de temelleri atılmış “Zifir” bana göre ülkedeki Black Metal bayrağını en ciddi ve en cesur şekilde taşıyan gruplardan birisi. Bu yüzden de “Hepsini Dinledim” serisine Zifir’i ekledim ve ilk olarak da bu grupla, bu yazı dizisine başlamak istedim.
Doğruya doğru ülkemizdeki Black Metal grupları hakkında bilgim yok denecek kadar az. Bu zamana kadar hiç merak edip de bakmadım, araştırmadım. Bunun nedeni; burnu büyüklük veya ülkemizdeki grupları aşağı gördüğümden dolayı değil, yabancı Black Metal gruplarının çok fazla olması ve dinledikçe hiçbir şekilde bu grupların azalmaması olduğundandır. Yabancı Black Metal gruplarının bu türü çığır açıcı bir noktaya getirmesi ve Black Metal’in artık çiğ ve tek düze bir Metal türünden çekip alıp, daha çeşitli ve daha kozmopolit hale getirmeleridir. Ülkemizde de Black Metal’i gayet başarılı şekilde icra eden gruplar vardır elbette. Fakat bu gruplar hakkında bilgilere ulaşmak çok zor. Ulaştıklarımın da neredeyse hepsi yurtdışında hayatlarını sürdürüyorlar. Bu yüzden Zifir’i hem ulaşılabilirlik açısından hem de Black Metal’in o bildiğimiz karanlık yüzünü ciddi anlamda güçlü bir şekilde güçlü ifade etmelerinden dolayı değerli buluyorum.
Zifir hakkında bilgi edinmek istediğim zaman karşıma birçok yer çıkıyor. Benim her zaman bilgi kaynağı olarak kullandığım “Metal Archives”ta da yer alıyorlar. Fakat bu siteye de gerek kalmadan direkt kendi web sitelerinden grup hakkındaki kısa ve öz bilgilere ulaşabiliyorsunuz. Grubun kurulduğu şehir olarak İzmir gösterilmiş. Buna şaşırmıyorum pek aslında. İzmir, Metal Müzik’e düşkünlüğü konusunda ikinci şehir olabilir. Belki Ankara biraz zorlar. Bu yüzden de İzmir’deki arkadaşların bir araya gelip, grup kurma projelerini çokça görüyorum, duyuyorum. Fakat söz konusu ekstrem bir tür ise o konuda grupların başarı oranları ne yazık ki pek yüksek olmuyor. Bunun nedeni grupların kötü müzik icra etmeleri değil, bu tür ekstrem türlerin barlarda, Rock kulüplerinde veya küçük de olsa konser yerlerinde pek yeri olmuyor. Mekân sahipleri bir grup karanlık giysili insan (ekseriyetle erkek) görmek yerine, daha renkli ve daha popüler müzik icra eden gruplara kucaklarını açıyorlar. Çünkü o zaman her iki taraf için de kazan kazan durumu oluyor. Neyse ki Black Metal gibi bir tür için bu gibi saçma düşünceler ufacık bir engel teşkil ediyor. Çoğu Black Metal grubunun müziğinin ulaşması için bu tür küçük sahnelere veya barlara ihtiyacı yok. İnternet çağındayız ve Black Metal dinleyicilerine ulaşmak bu yüzden hiç de zor değil.
Zifir'in ana kadrosu 3 kişiden oluşuyor. Grubun kurucusu da olan “Onur Önok” gitar ve vokal görevini üstleniyor. Grubun ikinci albümüyle birlikte gruba katılan “Can Gürses” a.k.a “Nursuz” da davul işlerine bakıyor. Son olarak da 2018 yılında gruba katılan ve bas gitarın başına geçen “Ilgar” grubun kadrosunu oluşturan isimlerdir. Zifir’i baştan sona dinlemeye karar vermemin bir başka nedeni de bu yıl, 4 Mart Cumartesi günü, dehşet grup ve benim büyük hayranı olduğum gruplardan biri olan, “Craft” ile İstanbul’da sahneye çıkacak olmalarıdır. Hem konsere gitmeden bütün diskografilerine hâkim olmak hem de buraya yazacağım için Zifir hakkındaki duygularımı ve düşüncelerimi netleştirmek istedim. Zifir’i dinlemek bana oldukça güzel duygular yaşattı. Bir yandan grubu dinliyorum, bir yandan da genel olarak Black Metal camiasından hangi gruplardan etkilendiklerini bir yere not ediyorum. Çünkü Zifir’de birkaç grubun esintilerini görmek mümkün. Black Metal’in safkan halini icra ediyorlar. Melodik bir tarzdansa daha old-school tarzında şarkılara ve dolayısıyla albümlere imza atmışlar. Benim gibi Black Metal’in old-school tarafını da seven birisi için harika deneyimler yaşayacağınız bir diskografiye sahip grup. Fakat harika diskografide zayıf halka olarak gördüğüm bir albüm de var. O da grubun çıkış albümü olan “You Must Come With Us” oldu.
You Must Come With Us’ı grubun bütün albümlerinden sonra dinledim. Spotify’da yer almayan bu albüme daha sonra Bandcamp aracılığı ile ulaştım ve orada dinlemeye başladım. Bu albümü ilk başta dinleseydim belki etkileyiciliği daha fazla olabilirdi. Fakat grubun diğer 3 albümünü önce dinlediğim için o albümlerinin kalibresine alışmıştım. Kötü bir albüm değil You Must Come With us. Bu yazıyı yazmak için klavyenin başına oturduğumda grubun diskografisini yine baştan dinlemeye başladım (5. kez) ve bu defa You Must Come With Us ile bunu yaptım. Dinlediğiniz zaman tatsızlık veren bir albüm değil. Sadece etkileyicilik açısından diğer Zifir albümlerinin gerisinde duruyor. Bu albümden 4 yıl sonra çıkan grubun dördüncü albümü olan “Protest Against Humanity” ile bir anda çağ atlamış gibi hissediyorsunuz. Nursuz’un da gelmesiyle davul konusunda bilgisayar destekli olmak yerine, akustik ve gerçek bir davul kaydıyla şarkıları bezemiş Zifir. Özellikle albümün açılış şarkısı olan “Uncertain” akustik gitarla çalınmış olmasına rağmen albümün ne kadar tekinsiz olacağını daha en başta hissettiriyor bizlere. Zifir’in benimsemiş olduğu Black Metal’i en çok “Burzum”dan dinledim. Bu yüzden de en çok Burzum esintileri aldığımı söylemem gerekiyor. Protest Against Humanity’i dinlerken ve her bir şarkıyı birer birer geçerken düşüncelerim hep bu şekilde oldu. Burzum’u ciddi anlamda içselleştirilmiş ve birebir kopyalamadan gayet etkileyici şarkılar yazılmış.
Zifir, Black Metal’in iskeleti olan ve özellikle İskandinav Yarımadası’ndan çıkan grupların Black Metal ile özdeşleştirdiği “Satanism, Blasphemy ve Anti-Religion” gibi kavramlarla birlikte, daha çok Avrupa Black Metal’indeki gruplardan bildiğimiz “Misantrophy, Philosophy ve Nihilism” gibi kavramları müziği ile birleştiriyor. Tam olarak albümlerinin genelinde atmosferik bir hava estirmeseler de bazı şarkılarda ayinsel partisyonlarla şeytani havanın dozunu daha da arttırmayı başarıyorlar. Riff yazımları konusunda gayet başarılı olduklarını söyleyebilirim. Black Metal’i bir öz olarak alıp, müziği o şekilde icra ediyorlar. İşin maneviyat boyutunu da ciddi anlamda hissettikleri için ortaya çıkan şarkılar da genellikle etkileyiciliklerini bu birleşimlerden alıyorlar. Ayrıyeten vokal konusunda Onur’un çiğ bir sesle bağırması ve yakarması da ortamın gerilimini bir üst seviyeye çıkarıyor. Tremololu gitar sounduyla besleniyor Zifir ve iyi ki de böyle yapıyor. Ülkemizden sanki bir Norveç Black Metal grubu çıkmış gibi hissediyorsunuz. Grubun üçün albümü “Kingdom of Nothingness” ile adı üzerinde derin bir felsefeye giriyoruz ve nihilizmi kaotik bir müzik ile ruhumuza aktarmaya çalışıyoruz. Özellike bu albümün kapak resmini de çok beğendiğimi söylemeden edemeyeceğim. Umarım konsere bu albümün kapak resmi olan tişörtten de getirirler ve ben de alırım. Bu albüm de aslında bir önceki albümleri ile aynı düzeyde devam ediyor. Her şey yine Black Metal’in usulüne uygun bir şekilde yazılmış ve kaydedilmiş. Davul kayıtları bu albümde de yine old-school tarzda olmuş. Çok fazla kompleks şeyler beklemeden dinlemek gerekiyor Zifir’in albümlerini. Çünkü Zifir’in tercih ettiği müzik türünde kompleks şarkı yazımları pek yok. Oturup kendinize bir kadeh şarap koyacaksınız ve Black Metal’in en saf halini kan damarınızda dolaştırarak keyif süreceksiniz.
Zifir'in diskografisinde bana göre en etkileyici albüm grubun son albümü olan “Demoniac Ethics”tir. Grubun bütün albümlerini baştan sona defalarca dinledim. Fakat bu albümün etkisinden bir süre çıkamıyorum. Her defasında en son bu albümü dinlemek istiyorum. Çünkü öylesine içime işliyor ki, ben de anlamıyorum neden böyle olduğunu. Fakat yazılan şarkılar ve vokal performanslarıyla yaratılan karanlık atmosfer yoğunluğu beni bu albümün için sokuyor. Kendimi bir şeytan ayininde kanlı bir kadehten yudumlar alırken gibi hissediyorum. Zifir’in de amacı bu zaten. Bizlere şeytanı sevdirmek. Şeytan seviciliği böyle bir müzikle çok daha kolay hale geliyor. Dinlere nefret kusup, onların en büyük düşmanı olan şeytanı baş tacı etmek çok da anlamsız gelmiyor. Felsefi olarak daha tutarlı bir fenomen bana göre. Satanist biri değilim. Fakat dinlerin ne denli basiretsiz olduklarını bilen biriyim. Bu yüzden de Zifir ve diğer Black Metal gruplarının satanizm güzellemesi bana yersiz gelmiyor.
Hepsini Dinledim serisinin açılışını Zifir ile yapmış oldum. İyi ki de Zifir ile yaptım. Zira ülkemizde kurulan böylesi dehşet bir Black Metal grubunun varlığı beni ihya ediyor. Black Metal’e gönül vermiş biri olarak, kaotik müziği çok seven biri olarak Zifir’in varlığını çok kıymetli buluyorum. Evet, Craft konserine gideceğim için çok heyecanlıyım. Fakat bu heyecanımın hepsi sadece Craft için değil artık. Zifir’i canlı izlemek ve sahnede neler yaptıklarına canlı şahit olmak büyük bir ayrıcalık olacak. Hepsini Dinledim başlığı altında yazacağım yazılar çok sık bir şekilde sitede olmayacak. Biraz ara gerekiyor malum bana da. Albüm kritiklerine de başlayacağım çünkü. Fakat bu arayı çok uzatmayacağım. Görüşmek üzere, hoşça kalın!
Zifir Web Site: https://www.zifirofficial.com/
Zifir Bandcamp: https://zifir.bandcamp.com/
Zifir Facebook: https://www.facebook.com/zifirofficial/
Zifir Instagram: https://www.instagram.com/zifirbandofficial/
Zifir Spotify: https://open.spotify.com/artist/1sXnCbh4LkaitHRGtuHmld?si=rlcv90DRTXOfuw3xxtb2nQ
Zifir'den sonra Zulmet gelsin.
YanıtlaSil