Albüm Kritik 754 (Calderum / Mystical Fortress of Iberian Lands)

Herkese selamlar! Bu defa pılımızı pırtımızı toplayıp İber Yarımadası’na gidiyoruz. Black Metal’e bir de bu taraftan bakalım istedim. İspanya’nın rahatlığından sıkılmış bir abimiz bu güzelim ülkeye karanlığı ve laneti getirmek istemiş. Tek kişilik bir proje olan “Calderum” adlı Black Metal oluşumundan ve bu yıl çıkardığı albümü “Mystical Fortress of Iberian Lands”ten sizlere söz edeceğim. Daha önce bu grup hakkında herhangi bir bilgim yoktu. Albüm kritik listem için 2022 yılında çıkan albümleri ararken karşıma çıktı. Albüm kapağını görünce hemen listeme dahil etmek istedim. “Immortal”ın “Abbath”lı yıllarındaki albüm kapaklarına benzettim. Ya da “Darkthrone” ya da “Satyricon” ya da “Gorgoroth” herhangi birisi olabilir. Malum zamanında bu büyük abilerin oldukça enteresan albüm kapakları veya albüm içine konulan kitapçıkta garip fotoğrafları vardı. Bu yüzden de Calderum’un Mystical Fortress of Iberian Lands albümünü görür görmez listeme ekledim. Albüm kapak resminden dolayı bende bir beklenti oluştu haliyle. Old-school bir Black Metal albümü dinleyeceğimi düşünüyordum. Nitekim beklentim karşılığını buldu. Fakat normal bir old-school Black Metal albümü dinlemiyordum. İçinde eski korku filmlerinin havasını veren atmosferik tınılar da vardı. Zaten grubu araştırmaya başladığımda Black Metal ve Dungeon Synth birleişimi bir müzik icra ettiklerini gördüm. Dungeon Synth nedir diye araştırmam gerekti. Araştırmalarım neticesinde benim de tahmin ettiğim sonuçlara ulaştım. Black Metal albümlerini daha da karanlık ve ürkütücü bir atmosfere sürükleyen elektronik tınılardan ibaretmiş. Özellikle orta çağ atmosferi vermek için de tercih ediliyormuş. Bu bilgiyi de sizlerle paylaştıktan sonra albümün detaylarına geçebiliriz.

Calderum'u dinlediğim zaman birçok gruptan farklı farklı enstantaneler duydum. İçinde bolca Norveç Black Metal’inden tınılar olan şarkılarla bezeli bir albüm dinledim. Benim için böylesi bir albüm dinlemenin herhangi bir olumsuz tarafı yok. Fakat bu tür albümlerin artık eskisi gibi bende heyecan uyandırmadığını fark ediyorum. Belli başlı gruplar hariç, diğer grupların bu türde icra ettikleri şeyler birbirlerinin kopyası oluyor hepsi bu. Elbette riff yazımlarında farklılaşmaları gerekiyor. Fakat yeni gruplar her ne kadar farklılaşmaya çalışsa da ne yazık ki büyük abilerinin daha önce yaptıkları şarkıları bir noktada taklit etmek durumunda kalıyorlar. Çünkü bir old-school Black Metal albümü için yapılması gereken birçok şeyi önceki gruplar yapmış durumda. Bu yüzden de yeni grupların gerçekten de çok iyi bir müzik vizyonuna ve yenilikçi fikirlere ihtiyaçları var. Eğer bunlar yoksa veya daha tam oluşmamışsa sıradan Black Metal albümleri dinliyorsunuz. Bundan ne yazık ki kaçış yok. Calderum ise farklılaşma işini Dungeon Synth ile yapmak istemiş. Fakat bu haliyle de bana “Satyricon ve Behemoth”un ilk zamanlarını hatırlatıyor. Fakat Calderum bu Dangeon Synth’i sadece bir atmosfer öğesi olarak kullanmamış. Şarkıların genelinde yoğunluğu yüksek melodik partisyonlar olmuşlar. Hatta “Chants of Impiety” sadece bu atmosferik müzikten oluşuyor ve 7 dakikayı geçkin bir süreye sahip. Açıkçası bu kadar uzun bir atmosferik sesi dinlemek istemezdim. Beni ikinci dakikasından sonra oldukça sıkmaya başladı. Hem normal şarkı süresi için uzun hem de bu şarkıyı alıp bir filme koysanız yine uzun bir süreye sahip olduğu için yadırganacaktır. Öte yandan yazılan riffler klasik bir Black Metal albümünden duymaya alışkın olduğumuz üzere basit ve amacı sadece kaotik bir hava vermek olan riffler. Bu yüzden de daha önce duyduğum şeylerin sadece farklı bir versiyonu olmuş albümdeki şarkılar. Yine de albümü birkaç defa dinlememe rağmen öyle çok da canımı sıkmadı. Sadece şarkıların gereksiz bir uzunluğa sahip olduklarını söylemem gerekiyor. Riff çeşitliliği az olduğu için şarkılarda, bu derece uzun sürelere sahip olmaları pek de olumlu bir etki bırakmıyor.

Toparlayacak olursam; Calderum, İspanya’nın sıcak atmosferinden bizlere kış soğuğunu tattırmak istemiş. Karanlık ve gizemli atmosferlerle bezeli şarkıların olduğu bir albüm olmuş Mystical Fortress of Iberian Lands. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 7,5/10



Yorumlar