Albüm Kritik 690 (Lord Belial / Rapture)

Herkese selamlar! Bugün sizlere köklü bir Black Metal grubunun bu yıl çıkardıkları albümlerinden söz edeceğim. Evet, bugün sitede ağırlayacağım grubun adı “Lord Belial”. Lord Belial’ın adını daha önce duymuştum. Hatta geçtiğimiz yıllarda bu grubun albümlerinden birini de yazma listeme almıştım. Fakat bir türlü o nihai hedefi gerçekleştiremedim. Aradan geçen uzun süre sonucu neyse ki bugün Lord Belial albümünü siteye yazıyorum. 1992 yılında temelleri atılmış bir grup Lord Belial. Kendileri hakkında ufak çaplı bir araştırma yaptığımda kariyerleri boyunca birçok duraklama ve bırakma dönemleri olmuş. Sonrasında ise bugüne kadar Lord Belial ismini bir şekilde devam ettirmeyi başarmışlar. Her ne kadar resmi olarak 2009 yılında dağıldıklarını duyurmuş olsalar da bu dağılma tekrar bir araya gelmelerle sonuçlanmış. Kariyerleri oldukça dalgalı olan bir grup Lord Belial. Neyse, bugün bizleri ilgilendiren konu grubun bu yıl çıkarmış oldukları “Rapture” albümleri olacak elbette. Rapture’ı 2 gündür ciddi bir şekilde dinliyorum. Black Metal albümlerinin benim için ne denli önemli olduğunu bu siteyi takip eden herkes artık biliyordur diye düşünüyorum. Lord Belial ile tanışma albümüm olan Rapture ise bu yıl dinlediğim en muntazam albümlerden birisi olarak kalbimdeki yerine geçiyor. Daha giriş kısmında böyle bir şeyi söylemek istedim. Zira albümün negatif herhangi bir yönünü ben bulamadım.

Black Metal dünyası inanılmaz bir şekilde genişliyor ve çeşitleniyor. Bunun kıvılcımını yakan old-school Black Metal gruplarından tutun da henüz birkaç yıldır Black Metal adına bir şeyler üreten grupların şahane vizyonu sayesinde Black Metal bir alt türden ziyade kendi başına bir üst tür olmayı başarıyor. Metal müzik kollara ayrılırken Black Metal, Metal müziğin altında değil de hemen yanında yer almalı artık. Birçok Metal türü dinleyen biriyim. Neredeyse hiçbir türün bu derece esnek ve bu derece yenilik kaldırabilir olduğunu görmedim. Bugün dinlediğimiz birçok Black Metal grubunun bu müziğe ne denli güzide şeyler kattıklarının farkındayız ve bizler Black Metal’i müzikal denklemde her türlü elementin iyi bir şekilde yedirilebileceği bir tür olduğu için seviyoruz. Lord Belial gibi old-school Black Metal grupları bugün günümüzde dehşet işler yapabiliyorlarsa bunun en büyük nedenlerinden biri de günümüz Black Metal dinamiklerini görmezden gelerek, burunlarının diklerine gidip, eskiyi sürekli yad etme düşüncelerinden uzak durmalarıdır. Elbette köklü Black Metal grupları kendilerinin yakmış oldukları bu kıvılcımdan etkileri günümüze kadar getirmelidirler. Kendilerinin zamanında ortalığı nasıl kasıp kavurduklarına bugün de şahit olmamız gerekiyor. Fakat bunu yaparken günümüz Black Metal matematik düzlemini yok saymak bağnazlıktan başka bir şey olmaz. Old-school bir Black Metal albümü yaratmak günümüzde çok zor bir iş haline geldi. Çünkü riff dinamiklerinden tutun da atmosfere kadar her şeyin bir noktadan sonra kendisini sürekli tekrarlayan şeyler olduklarını görüyoruz. İşte bu noktada old-school Black Metal tarzında şahane albümler yapmaya devam eden grupları öpüp başımıza koymamız gerekiyor.


Lord Belial, Rapture’da bize günümüz ve geçmiş Black Metal etkilerini nasıl harika bir şekilde sentezlediklerini ciddi bir şekilde gösteriyor. Öncelikle çok iyi bir prodüksiyon ile geliyor Rapture. Gerçekten bu albümü dinlerken her bir tınıyı duymak, her bir riff ve atmosferik seslere hâkim olmak büyük bir önem arz ediyor. Çünkü yazılan riffler de yaratılan atmosfer de oldukça güzel olmuş. Özellikle şarkılardaki atmosfer konusunda Lord Belial öyle bir hassas terazi kullanmış ki asla aşırıya kaçan bir şey yok. En önemlisi ise atmosferik seslerle gitar rifflerini geri planda bırakmamışlar. Öyle bir şey yapsalardı çok üzücü olurdu. Çükü bu albümdeki riffler ve onların bir araya gelip oluşturduğu her bir şarkı dinlemekten büyük zevk alacağınız işler olmuşlar. Öte yandan albümün muazzam bir enerjisi var. Black Metal albümlerinde elbette böyle enerjilere alışığız. Fakat iyi bir prodüksiyon ile bu enerjinin iliklerimize kadar hissettirilmesine hayran oldum. Albümdeki her bir unsur saat gibi işliyor. Ne davul çeşitlemelerinde ne bas gitarın yaptıklarında ne de vokalin şarkılara olan hakimiyetinde herhangi bir sorun yok. Bu albümü dinlediğim süre boyunca hep her şeyin ne kadar da doğru bir şekilde yazılmış ve uygulanmış olduğunu düşündüm. Bu yüzdendir ki Rapture bu senenin en iyi albümlerinden birisi olmaya aday benim nezdimde.

Son olarak; Lord Belial ile gayet iyi bir albümle tanışmış olmak, kariyerlerinden 30 yıl sonra bu grubu dinlemeye başlamış olmam ve dinlediğim için de kendimi çok iyi hissetmem gibi garip durumlar olsa da Rapture bu yıla damgasını vuran bir Black Metal albümü oluyor. Yukarıda değinmeyi unuttum ama bu albümdeki gitar soloları da gerçekten çok iyi yazılmış ve şarkıları daha da üst noktaya taşımış. Lord Belial’ın önceki albümlerine bakmayı yakın bir zamanda gerçekleştirmeyi planlıyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 10/10





Yorumlar