Albüm Kritik 676 (Venom / Black Metal)

Black Metal'in nereden çıktığı konusu benim için herhangi bir soru işareti barındırmazken, bazı kesimlerin hala tartışma konusu olmaya devam ediyor. Benim açımdan bakarsak olaya Black Metal’in kesinlikle İskandinav Yarımadası’ndan ve Norveç ürünü bir tür olduğunu söylerim. Eğer Black Metal’i okült ve kaotik bir tür olarak biliyorsak, satanizmin ciddi şekilde gün yüzüne çıktığı bir tür olarak biliyorsak ve ekstrem türler arasında en önemli başrollerden birisi olduğunu düşünüyorsak bunun nedeni Norveç Black Metal’inin içimize işlemesidir. Bugün, birçok Black Metal grubu köklerini Norveç Black Metal’inden alan oluşumlardır. İlk dalga ve ikinci dalga Black Metal grupları dünya çapında sükse yakaladıysa bunun nedeni de yine Norveç’ten çıkan ve başta Avrupa olmak üzere dünyanın her yerine yayılan müziktir. Öte yandan Black Metal isminin nereden çıktığına bakıp, bu türün köklerini orada arayanlar da var. Evet, ilk defa İngiliz Metal grubu “Venom” ikinci stüdyo albümlerinin adına “Black Metal” adını vererek bu ismi çıkarmışlardır. Fakat Venom’un yaptığı müziğin Black Metal olduğunu düşünmek benim için pek de anlamlı gelmiyor. Evet, 1982 yılında çıkan Black Metal albümüyle sertliğin dozajını oldukça yükseltmişlerdir ve satanizm olgusunu ciddi anlamda insanların gözüne gözüne sokmuşlardır. Fakat Black Metal albümü için Black Metal türünde bir albüm demek bence büyük bir yanlıştır. İsim babası olarak Venom’u kabul edebiliriz ama bugün bilip, dinlediğimiz anlamında Black Metal türünün öncüleri olduğunu söylemek çok zor. Ben bu tartışmanın hangi tarafında olduğumu sizlere söyledikten sonra, yıllar sonra Venom dinlemiş biri olarak “Black Metal” albümlerinden sizlere söz etmek istiyorum.

Venom, 1979 yılında kurulmuş ve ilk demolarını 1980 yılında çıkarmış köklü bir Metal grubudur. Her ne kadar benim çok ilgimi çeken bir grup olmadıysa da bu zamana kadar, kendilerine elbette büyük bir saygım var. Hem Black Metal gibi efsane bir ismi ortaya attıkları için hem de kocaman keçi kafalı bir albüm kapağı ile sürekli yeraltında tutulan bir fenomen olan satanizmi gün yüzüne çıkardıkları için. Sonuçta bilinen şeylerin üstünün örtülmesi kadar gereksiz ve ahmakça bir şey yoktur. Venom da ateşten gömleği giyip bunu açığa çıkarmıştır. Fakat 1982 yılında çıkan Black Metal albümü de bir anda vahiy inme yoluyla ortaya çıkmamıştır. Grubun yaptığı müzik Heavy Metal ve Thrash Metal karışımı bir türdür. Venom’un da en büyük esin kaynağı ve beslendiği grup hiç şüphesiz aynı ülkeden çıkan “Black Sabbath” olmuştur. Black Sabbath’ın 1970 yılında kendi adlarıyla yayınladıkları ilk albümleri “Black Sabbath” ile ortalık bir anda karışmıştı zaten. Şeytanı boynuzlarından tutup yeraltından çıkaran Black Sabbath sayesinde diğer grupların da besleneceği konular da gün yüzüne çıkmış oldu. Venom’un Black Metal albümünde de bolca Black Sabbath izi görüyorsunuz zaten. Gerek riff yazımlarında gerekse de tematik yapısıyla ciddi anlamda Black Sabbath etkisi olduğunu görüyoruz. Her ne kadar Black Metal albümünün yayınlandığı sıralarda Thrash Metal devrimi henüz gerçekleşmemiş olsa da Venom’un şarkı yazımları bizlere aynı zamanda ciddi anlamda Thrash yapısını da bir ön gösterim olarak sunuyor. Venom için Thrash Metal’in öncüsü demek çok daha doğru bir itham şekli olurmuş. Black Metal’in lokomotifi demek oldukça anlamsız kalıyor zira. Black Metal albümü Rock N’ Roll’u bile barındırıyor. Çok fazla türden esintiler taşıyan bir albüm olmasına rağmen Black Metal türünde bir şey göremiyorsunuz. Çok ilginç bir durum gerçekten.


Albümü Black Metal kategorisi dışında değerlendirmenin çok daha akıl karı olduğunu düşünüyorum. Ben de o şekilde değerlendirmeye karar verdim. Bu albümü bir Heavy Metal, Thrash Metal ve Rock albümü olarak aynı potada erittiğimizde ortaya şahane bir albüm çıkıyor. Gerçekten de 1982 yılında çıkan bir albüm olmasına rağmen bugün, günümüzde bile oldukça güncel bir albüm olma özelliğine sahip. Bunu da her grup başaramaz. Venom, gerçekten de çok iyi bir iş başarmış. Şeytana tapınmayı hem ciddi anlamda üst seviyeye çıkarırken hem de müzikal anlamda daha ikinci albümlerinde efsanevi işler yapmışlar. Yazılan riffleri çok beğendim. Her ne kadar basit riffler olsa da dinleyiciyi etkisi altına almayı başaran şarkıları oluşturuyorlar. Bunun yanında prodüksiyon kalitesine de hayran kaldım. 1982 yılından bahsediyoruz ve o dönemde böylesine harikulade bir sounda sahip albüm yaratmak pek de kolay iş değil. Bas gitarın bile o tok sesini duyabiliyorsunuz. Dijitalleşmenin minimum seviyede olduğu bir dönemde böylesi harika bir sounda sahip albüme imza attıkları için Black Metal’in kaydındaki herkesi tebrik etmek lazım. Albümü dinlerken çok keyif aldım. Hemen çalma listeme de ekledim. Fakat Black Metal çalma listeme eklemedim elbette. Bu albümün yeri Heavy ve Thrash Metal çalma listeleridir. Son olarak davul ve vokalin de çok iyi bir şekilde şarkılarda varlıklarını gösterdiğini de söylemek istiyorum. Fakat bana göre bu albümün öne çıkan en görkemli enstrümanı bas gitar olmuş kesinlikle. Her ne kadar çok efsanevi işler yapmıyor gibi görünse de kulağınızı bas gitara odaklarsanız ne denli şımarıklıklar yaptığını duyacaksınızdır. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 9/10



Yorumlar