Albüm Kritik 638 (Grave Miasma / Abyss of Wrathful Deities)

Herkese selamlar! Bugün de sizlere bir Death Metal albümünden bahsedeceğim. Bu albüm de yine 2021 yılına ait bir albüm olmakla birlikte listeme son aldığım albümler arasındaydı. Her ne kadar 2021 yılına yetişemese de listemi tamamlamayı bu yıl içerisinde gerçekleştireceğim. İngiliz Death Metal oluşumu “Grave Miasma”nın “Abyss of Wrathful Deities” albümlerinden sizlere söz edeceğim. Siteyi takip edenler bilir, 2022 yılına ne yazık ki pek de iç açıcı albüm değerlendirmeleri ile başlamadım burada. Listeme aldığım albümlerin sona kalanları sanırım genel olarak hayal kırıklıkları barındırıyor. Daha doğrusu tatmin etmeyecekler gibi. Şu ana kadar incelediklerim zaten beni pek mutlu etmemişti. Sonrasındakiler için de artık bu gözle bakıyorum. Umarım kısa sürede yanılırım. Fakat bugün sizlere bahsedeceğim Abyss of Wrathful Deities de yine dinlerken pek keyif aldığım albüm olamadı. Neyse ki önceki incelediğim albümlere nazaran biraz daha elle tutulur bir şeylere sahipti. O nedenle de vasat bir albüm olmadığını daha giriş kısmında sizlere söylemekte bir hata görmüyorum.

2006 yılından bu yana Metal camiasında yer alan bir oluşum Grave Miasma. Her ne kadar ben kendilerini yeni keşfetmiş olsam da 2006’dan bu yana aktif bir şekilde müziklerini icra ediyorlar. Her ne kadar Abyss of Wrathful Deities grubun ikinci LP’si olsa da diskografilerinde 3 de EP yer alıyor. Grubun yaptığı tür için Death Metal’in yalın hali diyebiliriz. Melodik riffler kasacağım diye bir çaba için girmemiş Grave Miasma. Bizlere salt Death Metal düzleminde bir müzik sunuyorlar. Daha önceki Death Metal albümlerini değerlendirdiğim yazılarımda da söylediğim gibi ben zaten safkan Death Metal dinlemeyi seven tercih eden birisiyimdir. Bu yüzden Grave Miasma en azından başlangıçta iyi bir puan aldı benim için. Fakat safkan Death Metal seviyorum dediysem de elbette yazılan rifflerin, davul çeşitlemelerinin, bas gitarın ne kadar efektif bir şekilde kullanıldığının ve vokalin etkileyiciliğinin elbette büyük önemi var. Aslında bu kadar detay vermektense albümün bütünüyle kaliteli ve sağlam olması büyük önem taşıyor. Abyss of Wrathful Deities’teki rifflerin yazımlarını açıkçası genel olarak başarılı buldum. Hepsi için diyemem ama bazı riffler gerçekten de etkileyici olmuş. Fakat bütünüyle baktığımız zaman ise bir şeylerin ağızda yavan bir tat bıraktığını söylemekten de kendimi alamıyorum. Açıkçası rifflerin birleşiminde bence sıkıntılar var. Her şarkıda bu böyle diyemem ama çoğu şarkıda rifflerin birleşimi ve geçişleri kopuk gibi geldi bana. Aralara bir şeylerin daha serpiştirilmesi gerekiyormuş gibi. Tabi ben burada ne kadar betimlersem betimleyeyim tam anlamıyla canlandırmam mümkün değil. Sizler de albümü dinlerseniz ne demek istediğimi fark edersiniz belki. Albümün kaotik bir ambiyansı var. Bu ambiyansı yaratmak için ise herhangi bir klavye veya türevi şeyler kullanmamışlar. Sadece vokal ve genel olarak bestelenen müzikle bunu sağlamış olmaları hoşuma gitti açıkçası. Zaten yazılan rifflerin kaotik yapıları yetiyor. Riffler kaotik olmasına rağmen yine de ortalama düzeyde olunca iş garip bir dilemmaya dönüşüyor. Demek ki her kaotik riff muazzam olacak diye bir kaide yokmuş.


Abyss of Wrathful Deities, ortalama bir Death Metal albümü olmuş. Belki ortalamanın bir tık üstü diyebiliriz. Dinlediğim süre boyunca albümün yarısında sıkıldığımı fark ettim. Zaten bazen sondan başlayıp dinliyordum şarkıları ki albümü bütünüyle dinlemiş olayım diye. Şimdilik sizlere söyleyeceklerim bu kadar. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere hoşça kalın.

Albüm Puanı: 7/10



Yorumlar