Albüm Kritik 618 (Crescent / Carving the Fires of Akhet)

 


Herkese selamlar! Bugün sizlere belki de bu yılın en iyi ekstrem albümünden bahsedeceğim. Evet, en iyi diyorum! En iyilerinden birisi değil. Zira albümü dinlediğim şu 3 günden beri resmen delisi oldum diyebilirim. İlginç bir şekilde bu grubu da dinlediğim bu albümle keşfetme şerefine nail oldum. Blackened Death Metal türünde 1999 yılından beri var olmasına rağmen benim varlıklarımdan bir haber olduğum “Crescent”in bu yıl çıkardığı o şahane albümünün adı ise “Carving the Fires of Akhet”. Dediğim gibi albümü 3 gündür aralıksız dinliyorum ve uzun süre sonra ilk defa bir albümü satın alma hissi uyandı içimde. Bildiğiniz gibi özellikle Spotify gibi online müzik dinletme servisleri oldukça geniş bir kütüphane sunduğu için ve nispeten makul bir ücretle bu kütüphaneye erişmemize olanak sağladığı için albüm satın alma işi de çok fazla olmuyor. Tabi ki benim bahsettiğim online albüm alma durumu. Koleksiyonluk CD ve Plak alanlar elbette varlar. Bu incelemeyi yazarken artık bu albümü almalıyım diye de kendi kendime karar verdim. Hiç abartmıyorum inanın. Bu yıl çıkan albümler arasında dinlediğim ve gerçekten her bir şarkısında ve albümün bütününde tüylerimi diken diken eden birkaç albümden birisi oldu Carving the Fires of Akhet. Lafı giriş bölümünde daha fazla uzatmadan isterseniz albümün detaylarına geçelim.

Crescent hakkında araştırma yapmaya başladığımda grubun temellerinin Mısır’da atıldığını öğrendim. Bu gerçekten bana ilginç geldi. Fakat albümü dinlerken de otantik tınılar ve özellikle davul kısmında farklı çeşitlemeler ile daha çok Orta Doğu perküsyonunda gördüğümüz yazımlara şahit olunca da taşların yerine oturduğunu anladım. Crescent her ne kadar Mısır kökenli bir grup olsa da kariyerine şu anda Almanya’da devam etmekte. Eh, bir Orta Doğu ülkesinde Metal yapmak hem de ekstrem türde bir Metal yapmak çok da reel bir şey değil zaten. Çok fazla Orta Doğu grubu bilmesem de bildiklerimin hepsinin bulundukları bu kaotik coğrafyadan koşarak kaçtıklarını ve Avrupa’da müzik hayatlarına devam ettiklerini biliyorum. Bunlardan ilk başta aklıma geleni de “Melechesh” oldu. Onlar da bu coğrafyada tutunamayan ve gitmek zorunda kalan gruplardan birisi. Crescent her ne kadar 1999 yılında temelleri atılmış bir grup olsa da üretkenlik bakımından zayıf bir görünümü çizmiş. Metal Archives’ta gördüğüm kadarıyla 1999 yılında bir demo, 10 yıl sonra bir EP, sonrasında ise 3 LP ile bugüne kadar gelmişler. Bu 3 LP’den birisinin içinde bu yıl çıkan Carving the Fires of Akhet de dahildir. Grubun önceki albümlerini dinlemedim. Carving the Fires of Akhet ile keşfettiğim Crescent ise benim kalbimi öyle bir fethetti ki önceki albümleri de bu hafta sonu dinleyip, içselleştirmek istiyorum. Birçok albüm için burada görkemli betimlemesini yapmışımdır. Görkemli olması demek atmosferi ile, müzikal kalitesi ile, vokal performansı ile yani bütünüyle etkileyici olması demektir. İşte Carving the Fires of Akhet bunların hepsini içinde çok iyi barındıran bir albüm olmuş. Dinlediğim süre boyunca albümü tüylerim diken diken oldu. Öylesine muazzam riffler öylesine muazzam bir atmosfer ile buluşturulmuş ki kulaklarınızda resmen şenlik var oluyor. 8 şarkıdan oluşan bu albümde beni her şey çok etkiledi fakat özellikle bu yıl çıkan albümler arasında dinlediğim en muazzam davul performansına sahip olması da ayrı bir olay oldu benim için. Bu denli efsanevi bir davul performansı dinleyeceğimi hiç düşünmemiştim. Zaten albümün neresinden tutarsam tutayım harikuladelik akıyor. Abi siz n’aptınız! Albüm temmuz ayında çıkmış ve ben kasım ayında hem de bu yılın bitmesine hiçbir şey kalmamışken dinliyorum. Neyse ki keşfettim Crescent’i de daha fazla yoksun kalmadım kendilerinden. Ayrıca albüm kapak resimleri bile öylesine efsanevi olmuş ki tepeden tırnağa seksi bir albüm Carving the Fires of Akhet.


Toparlayacak olursam; gerçekten de Blackened Death Metal adına çıkmış ve genel olarak ekstrem türler için çıkmış en efsanevi albümlerden birisi olmuş Carving the Fires of Akhet. Crescent az ama öz albüm politikasını güdüyorsa bunda başarılı oldukları açık. Fakat böylesine süper işler yapan adamların bir sonraki albümleri için bizleri yıllarca bekletmemelerini temenni ediyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 10/10



Yorumlar