Herkese selamlar! Bugün sizlere eskilerden bir albümden söz edeceğim. Aslında bu albüm biraz bana “fake” attı desem yalan olmaz. Polonyalı Black Metal oluşumu “Azarath”ı geçenlerde keşfetmiştim. Hatta grubun elemanlarından birisi “Behemoth”tan tanıdığımız hayvani davulcu “Inferno” olunca grubu hiç düşünmeden listeme aldım. Fakat grubun bu yıl çıkardığı bir albümü var mı yok mu diye Spotify’da baktığımda 2021 yılı ibaresi olan “Blasphemers' Maledictions”ı gördüm. Ben de bu yıl bir albüm çıkarmış olmalarına sevinerekten hemen albümü yazı listeme dahil ettim. Dünden beri bu albümü dinliyorum. Fakat ilk başta yapmam gereken grup hakkındaki araştırmamı henüz yapınca acı gerçekle karşı karşıya geldim. Meğer Blasphemers' Maledictions 2011 yılında çıkan bir Azarath albümü imiş. Artık görmeye alıştığımız bir şey olan “remastered” serüvenine katılmış bir albümmüş sadece. Birazcık üzülsem de Azarath’ı böyle bir albümle keşfettiğim için yine de mutlu hissediyorum kendimi. Sadece bu yıl çıkan albümler listeme bir ekleme yapamadığım için birazcık hüsran yaşadım. Lafı giriş kısmında daha fazla uzatmadan isterseniz albümün derinliklerine inelim. Zira oldukça sağlam bir albüm olduğunu daha en başında söylemek istiyorum.
Albümü dinlediğim süre boyunca bir kez daha Polonya’nın ne derece Black Metal’i yükselttiğini düşünüp durdum. Gerçekten de Black Metal’in böylesine güçlü olmasında artık Polonya etkisi yadsınamayacak kadar gerçek bir şekilde karşımızda duruyor. Bazı kalıplaşmış algıların da artık bu gerçeklik karşısında tutunamayacak derecede aşındığını biliyoruz. Çünkü Black Metal, varyasyonları ve zenginlikleri ile İskandinavların tekeli altında olmaktan çoktan çıktı. Elbette İskandinavların bu müziği büyüttükleri su götürmez bir gerçek. Fakat artık Black Metal camiasında kartlar yeniden dağıtıldı ve Fransa, Polonya, Kolombiya, Çekya, Rusya, Ukrayna gibi daha adını buraya yazamadığım nice ülkelere oldukça iyi kartlar geldi. Onlar da bu kartların hakkını sonuna kadar veriyorlar. Blasphemers' Maledictions bütünüyle bir old-school Black Metal albümü olarak karşımızda duruyor. Zaten Azarath da 1998 yılında kurulmuş bir Black Metal grubu olunca haliyle etkileşimleri de old-school tarzında oluyor. Grubun müziği Black Metal’in o kadim şeytani havasını barındırıyor. Zaten albümlerdeki temaların da satanizm ve okültizm başlıkları adı altında olduğunu görüyoruz. Hiçbir şey bilmiyorsak bile Blasphemers' Maledictions ismi bile daha albümü dinlemeden biz karanlık güce tapıyoruz diyor. Çiğ bir sounda sahip olması beni daha en başta cezbetti. Bu albümdeki yazılan riffler bir old-school Black Metal albümünden beklenmeyecek derecede iyi riffler. Bunu derken de yanlış anlaşılmak istemiyorum. Zira özellikle old-school tarzındaki Black Metal albümlerinin belli bir formül içinde ilerlediklerini biliyoruz. Riff yazımları ve çeşitlilikleri de o kalıbın içinde kalıyor genellikle. Fakat Azarath bunu olabildiğince geliştirmeyi başarmış ve gerek rifflerin kalitesi gerekse de çeşitliliği olsun gayet iyi işler ortaya koymuşlar. Özellikle davul çeşitlemeleri konusunda Inferno yine kalitesini konuşturmuş diyebilirim. Bu adamı canlı izlemiş biri olarak şunu söylemek istiyorum; davulun başında inanılmaz görkemli duran ve şarkılardaki davul yazımı konusunda tam bir azman olan birisi kendisi. Evet, bir “Darkside” kadar melodik davul yazma tarzı yok belki fakat zaten Inferno’nun da yolu o yol değil. Blasphemers' Maledictions baştan sona kaotik ve şeytani şarkılara sahip bir albüm. Dur durak bilmeden bütün iblisliği damarlarınızda gezen kanda hissediyorsunuz. Böylesine niş bir albüm olması beni Azarath’a hayran bırakmaya yetti. Blasphemers' Maledictions her ne kadar grubun yeni albümü olmasa da 2020 yılında çıkardıkları “Saint Desecreation” albümlerine de ilerleyen zamanlarda kulak vereceğim ve buraya yazacağım.
Azarath ile Blasphemers' Maledictions gibi sağlam bir albümle tanışmam benim için oldukça iyi bir deneyim oldu. Grubun bütün albümlerini dinleyeceğimi de buradan sizlere söylemek istiyorum. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!
Albüm Puanı: 9/10
Yorumlar
Yorum Gönder