Albüm Kritik 542 (Wesenwille / II: A Material God)

Bugünkü durağımız Hollanda oluyor. Geçenlerde keşfettiğim harikulade bir grup ve onların 2021 model albümlerinden sizlere söz edeceğim. Keşfettiğim grubun adı başlıkta da gördüğünüz üzere “Wesenwille” ve bu yıl çıkardıkları albümlerinin adı ise “II: A Material God”. Son zamanlarda gördüğüm en farklı konsepte sahip Black Metal gruplarından birisi oluyor kendileri. Tema olarak siyasi bir tema benimseyene Wesenwille, bunu sağ, sol kavramı veya savaş kavramları üzerinden değil de kapitalizm, emperyalizm, modernlik adı altında dünyaya yapılan zulümler ve endüstrinin getirdiği sorunlar gibi daha derin konuları ele alarak yapıyor. Evet, siyasetin diğer yüzü benim için hiçbir anlam ifade etmiyor. Üzerinde birkaç et parçası kalmış bir kemik etrafına üşüşmüş arıların kavgasından başka bir şey değil. O kavga olurken elbette insanların özellikle alt tabakadaki (evet, sınıfsal farklılıklar var hala!) insanların birer kukla haline dönüştürülmesi ve sömürülmesi de bir yandan devam ediyor elbette. Bu sömürü sadece insanlar kalmıyor tabi ki. Dünyamızı getirdiğimiz durum ortada. İşte Wesenwille bunu oldukça iyi bir müzik ile yapıyor. Şarkı sözleri de yine etkileyici. Şimdi, bu ciddi arkadaşların adından bile oldukça sağlam bir izlenim bırakan albümleri II: A Material God’a giriş yapalım.

Grubun bir konsepti var demiştim yukarıda. İşte o konsept albüm adlarında karşımıza çıkıyor. 2013 yılında Metal camiasına giriş yapan bir grup olmasına rağmen ilk albümleri olan “I: Wesenwille”i 2018 yılında çıkarmışlar. Wesenwille aslında bir sosyoloji terimi olarak “Ferdinand Tönnies” tarafından kullanılmış. “Natural Will” anlamına yani “Doğal İrade” anlamına geliyor. Buradan da anlıyoruz ki doğanın kanunlarını her şeyin üzerinde tutan bir grup Wesenwille. İlk albümlerine de grup isimlerini vermeleri de nasıl bir yolda ilerleyeceklerinin bir göstergesi olmuş diyebiliriz. II: A Material God, içinde birçok öğe barındıran oldukça sağlam bir albüm olmuş. Black Metal’in hem o sert halini barındırıyor hem Death Metal tınılarını barındırıyor ve daha da önemlisi deneysel öğeleri de ihmal etmiyor. Bu da haliyle ortaya oldukça kompleks ve kozmopolit bir albüm çıkmasını sağlıyor. Ayrıca öyle atmosferik öğelerle çok fazla haşir neşir olmasa da albümün gerçekten de müzikal olarak kendine has bir atmosferi var ve bu atmosferi yaşıyorsunuz. Albümü dinlemek gerçekten çok keyifli. Her bir şarkı kendi içinde gayet iyi dinamiklere ve değişkenliklere sahip. Bu da albümü dinlerken sürekli etkileyici bir şeylerle karşılaşmanıza olanak sağlıyor. “D. Schermann ve R. Schmidt” adlı iki dostumuzun yürüttüğü bu Black Metal grubuna gerçekten hayran kaldım. Her bir şarkı albümde en ufak bir negatiflik yaratmıyor. Dediğim gibi deneysel öğelerle de şarkıları başka bir boyuta taşımayı başarmışlar. Albümü dünden beri yoğun bir şekilde dinliyorum. Kesinlikle çalma listenizde olması gereken bir albüm olduğu da su götürmez bir gerçek!


Hollandalı Wesenwille bu yılın en iddialı albümlerinden birine imza atmış. Birçok iyi albüm dinledim bu yıl ve II: A Material God da onlardan biriydi. Bu albüme kesinlikle tam puan vereceğim. Sonuna kadar hak ediyor. Bir başka yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 10/10



Yorumlar