Albüm Kritik 530 (Malist / Karst Relict)

Geçtiğimiz mart ayında ilk defa siteye konuk etmiştim “Malist”i. Tek kişinin yürüttüğü bir Melodic & Atmospheric Black Metal grubu olarak Metal camiasında varlığını sürdürüyor. Rusya’nın soğuk ve karanlık havasından beslendiğini anladığımız “Ovrost” mahlaslı genç dostumuz oldukça iyi işler çıkarıyor. Özellikle geçtiğimiz aylarda siteye yazmış olduğum “To Mantle the Rising Sun” albümüyle hem sağlam bir adımla yoluna devam etme kararı almış hem de müzikal ve atmosfer açısından gayet iyi bir iş ortaya koymuştu. To Mantle the Rising 2020 yılında yayınlanmıştı. Bugün ise grubun yeni albümü “Karst Relict”ten sizlere söz edeceğim. Bu defa Malist çok daha iyi bir albümle karşımıza çıkmayı başarmış. Ovrost, önceki albümdeki ufak tefek pürüzleri düzeltmiş ve ortaya çok daha güzel bir yapıt çıkarmayı başarmış. Özellikle melodik rifflerin yazımı konusunda kesinlikle muazzam bir sıçrayış var. Şimdi bu şahane albümün detaylarına birlikte bakalım.

Karst Relict’teki en büyük gelişim hiç şüphesiz prodüksiyon tarafında olmuş. Artık çok daha iyi bir prodüksiyon işiyle yaratılmış albüm dinlemenin keyfini çıkarıyoruz. Gerek enstrümanların gerek yaratılan atmosferin oldukça iyi bir şekilde kulaklarımızda çınlaması beni oldukça ihya etti. Ovrost, riff yazımı konusunda bu albümde biraz daha sofistike bir tarafa kaymış ve melodik rifflerin oranını daha fazla tutmuş. Önceki albümünde de hissettiğimiz depresif ve karanlık havayı Karst Relict’te daha da yoğun bir şekilde hissediyoruz. Fakat bu hissin çoğunu müzikal olarak bize vermesi de ayrı bir taktire şayan durum olarak görüyorum. Öyle atmosfer yaratmak için sadece klavyeye abanan gruplardan birisi olmamış Malist. Her şeyi kendi besteliyor ve kendi çalıyor Ovrost. Bu kadar yetenekli adamları dinlemeyi çok seviyorum. Gördüğüm kadarıyla bu albümünde de yine her bir enstrümanın başında oldukça iyi iş çıkarmış. Bas gitarı belki burada saymayabiliriz. Birçok tek kişilik grup gibi Malist’te de bas gitar geri plana atılmış ve şarkıları geri planda besleyen tok bir ses olarak varlığını idame ettirmiş. Benim için herhangi bir sorun teşkil etmiyor bu. Zira Melodic Black Metal türünde de bas gitarın çok ön planda olduğunu görmeyiz zaten. Vokal konusunda önceki albümde de herhangi bir sorun görmemiştim ve bu albümde de yine başarılı bir brutal vokal (çiğ vokal de diyebiliriz tabi) var. Bu albümü yüksek noktaya taşıyan kesinlikle yazılan melodiler. Öylesine kaliteli şeyler yazmış ki Ovrsot ve bu kaliteli melodik riffleri öylesine güzel bir şekilde birleştirmiş ki, her şarkıyı dinlemek büyük bir keyif veriyor. Albümün bizlere yansıttığı o karanlık ve dramatik havayı çok iyi bir şekilde hissediyoruz. Yazılan riffler haricinde diğer enstrümanlarda öyle efsanevi şeyler duymuyorsunuz. Davulda da yine standart Metal davulculuğundan farklı şeyler duymuyorsunuz. Kötü bir davul performansı dinlemektense böyle normal standartlarda bir davul performansı dinlemeyi yeğlerim.


Malist, bu şekilde devam ederse Rusya’dan çıkan en sağlam gruplardan birisi haline çok çabuk gelecektir. Black Metal camiasında da kendinden söz ettirmeye başladı bile. Bu standartlarda veya daha yüksek standartlarda albümler yazmaya devam ederse de dünya çapında kısa sürede tanınan ve adı sıklıkla geçen gruplar arasına gelecektir. Ben, Karst Relict albümünden büyük keyif aldım. Bir önceki albümlerine kıyasla kesinlikle bir ilerleme var. Bu ilerleme çok fazla olmasa bile yerinde saymalarından veya geriye gitmelerinden çok daha iyidir. Bir sonraki yazıda görüşmek üzere, hoşça kalın!

Albüm Puanı: 8/10



Yorumlar