Albüm Kritik 518 (Vortex of End / Ardens Fvror)

Black Metal camiasındaki grupların artık globalleştiğini çok rahat görüyoruz. Genellikle ekonomide kullanılan globalleşme terimini burada kullanarak Black Metal’i daha ciddi bir konuma getirdim. Şaka şaka… Black Metal zaten şakaya gelecek bir tür değil. Şakası olan varsa hiç dolaşmasın bile buralarda. Zira karanlık ve kaosun içinde yok olup gidersiniz. Black Metal globalleşti derken aslında şunu demek istiyordum; İskandinav ülkelerinden peyda olan bu tür artık mavi kürenin hemen hemen her yerinde oldukça iyi bir şekilde icra edilen bir türe dönüştü. Mavi kürenin rengini siyaha boyamak gibi bir dertleri yok. Zira çıktıkları ve oldukları yer olan yeraltında keyif çatıyorlar zaten. İşte bu karanlık yeraltı dünyasının gruplarından bir başkası olan “Vortex of End”in 2019 yılında çıkardığı “Ardens Fvror” adlı albümlerinden size söz edeceğim. Grubu daha önceden duymamıştım. Destroy Fanzin’den arkadaşım Merve bana bu grubu dinlememi önerdi. Ben de albüm yazma listemde araya kaynak yaparak bu albüme bugün yer vermek istedim. İşte bu ülkenin en büyük sorunlarından birisi torpil, torpil!

Fransa, Black Metal camiasına yaptığı katkılarla Avrupa’daki en önemli ülkelerden birisi oldu. Özellikle son 15-20 yıllık zaman zarfına baktığımızda bu ülkeden çıkan grupların Black Metal’i bambaşka noktaya taşıdıklarını görüyoruz. “Deathspell Omega, Svart Crown, Alcest, Glorior Belli, Aosoth, Pensées Nocturnes…” gibi birçok muazzam oluşum Fransa topraklarında doğmuş ve Black Metal camiasının her yerinde kendilerinden övgüyle söz ettirmeyi başarmışlardır. Burada ismini sayamadığım daha bir sürü grup var. Özellikle Black Metal oluşumlarından birkaç örnek vermek istedim. Zira diğer Metal türlerinde de oldukça aktif bir şekilde üretkenliğini konuşturuyor Fransa. Vortex of End de yine bir Fransız Black Metal grubu olarak karşımıza çıkıyor. Ekstrem türlere olan ilginin bu denli artışı sayesinde bizler de harika gruplarla tanışmış oluyoruz. Vortex of End de 2005 yılında kurulmuş ve o yıldan bu zaman dilimine kadar üretkenliğini sekteye uğratmadan devam etmiş ve ediyor. Ardens Fvror, grubun bu zamana çıkarmış olduğu en son albümü. Önceki albümlerinde bu zamana kadar neler yaptılar, neler sundular bilmiyorum. Geniş bir zamanda o albümlere de bir kulak vermek isterim. Vortex of End’in yaptığı müzik için salt Black Metal ve kaotik atmosfere sahip bir Atmospheric Black Metal karışımı diyebiliriz. Bu iki türün daha çok vahşi ve öfkeli tarafını bizlere dinlettiriyorlar. Albümü dinlediğim süre boyunca açıkçası duygularım çok gelgitli oldu. Albümü hem sevdim hem de sevmedim. Evet, günün sonunda albüme karşı olan hissiyatım tam da böyle oldu. Bir defa vokal bu albümün en kötü tarafı kesinlikle. Anlıyorum, her grup farklı bir şeyler yapmak istiyor. Özellikle, vokal konusunda sürekli aynı noktada gitmeye müsait bir yapısı olan (brutal vokalden bahsediyorum) Black Metal’de vokal noktasında farklılaşma işe yararmış gibi görünüyor. Bu durum ne yazık ki pek de öyle olmuyor. Evet, bazı gruplar bunu çok iyi bir şekilde kotarabiliyorken, Vortex of End gibi gruplar da ne yazık ki eline yüzüne bulaştırıyor. Kulaklarımda sürekli biçimsiz bir şekilde haykıran birini dinlemek istemem açıkçası. Brutal vokalin çiğ, tok, iblisimsi ses aralıklarına alışığım ve bunu çok iyi şekilde icra eden Black Metal vokalleri de yok değil. Fakat Ardens Fvror’un içinde yer alan şarkıları dinlerken, beğendiğim şarkılarda dahi vokal devreye girdiğinde “eeh yetti be” dedim. Bir tarafını yırtarcasına şarkı söylemek maharet değil. O sesi, çok az efor sarf ederek çıkarmak esas maharettir. Bunun yanı sıra albümün prodüksiyonu da çok daha iyi olabilirmiş. Yazılan riffleri genel olarak duyabiliyoruz. Fakat bir tık daha iyi bir sound ile kaydedilmesi gerekiyormuş albümün. Bas gitar mesela arkada bazı ufak tefek yaramazlıklar yapıyor. O sese odaklanmazsanız arada kaynayıp gidebiliyorlar. Şarkıların kendi içlerinde kopukluklar da var. Özellikle bazı şarkılarda riff geçişlerinde bağlayıcı bir partisyon olmadığı için abuk sabuk bir şekilde riff geçişi gerçekleşiyor.


Öte yandan yazılan riffleri genel olarak iyi buldum. Efsanevi şeyler yok bana göre ama belli bir kalitenin üzerinde oldukları da kesin. Aslında çok iyi olabilecek bu albüm, yukarıda saydığım nedenlerden dolayı sadece ortalama bir albüm olarak benim listemdeki yerini alıyor. Bir de atmosfer yaratma konusunda da Vortex of End’in gerçekten çok çalışması lazım. Hani amatör grupların yapacağı atmosfer tınılarını duyuyorsunuz albümde. Zaten tema olarak satanizm ve okültizm benimsenmiş. Buna rağmen açıkçası ben o temayı bir gram bile hissetmedim. Daha çok tradisyonel bir hava verdi bana. İlkel kabilelerin tınıları ile bir şeyler yapılmak istenmiş, o da olmamış. Hiç böyle toplara girmeden, bu riffleri doğru düzgün kullanıp ve çok daha iyi bir şarkı söyleme şekliyle albüm zaten üst sıralarda yerini alırdı. Şimdilik söyleyeceklerim bu kadar, bir başka yazıda görüşene dek hoşça kalın!

Albüm Puanı: 6/10



Yorumlar