Albüm Kritik 446 (Mimorium / Blood of Qayin)

Black Metal albümlerine devam ediyoruz. Bugün sizlere söz edeceğim grup da bir önceki albüm kritiğinde yer alan “Aara” gibi nispeten yeni sayılabilecek bir grup. 2016 yılında Finlandiya’da kurulan “Mimorium” adlı safkan Black Metal grubunun bu yıl çıkardığı “Blood of Qayin” adlı albümlerinden sizlere bahsedeceğim. Yeni oluşumlara denk geldiğim zaman seviniyorum. Zira bu yeni oluşumlar bir de iyi işler yapıyorsa müzik listemi daha da genişletmiş oluyorum. Finlandiyalı Mimorium ise daha ikinci albümlerinde bana kalırsa oldukça sağlam bir grup olduğunu bizlere göstermiş.

Mimorium'u dinlediğim süre boyunca iki önemli Black Metal devinden esintiler duydum. Bunlardan birisi “Watain” bir diğeri ise bana bu müziği sevdiren ve onlar sayesinde bu müzik türünün içine kendimi bıraktığım “Gorgoroth”tur. Mimorium’un safkan bir Black Metal yaptığını daha girişte söylemiştim. Öyle ki benim kalbimi bu çiğlikleri ve kaotik duruşlarıyla hemencecik kazandılar. Özellikle Black Metal’in giderek daha atmosferik ve melodik harmonileri ile sürekli karşılaştığımız son zamanlarda böylesine tek tük safkan işleri de görmek beni mutlu ediyor. Zira köklerimize geri dönüyoruz gibi bir şey oluyor. Şarkıların yazım şekillerinden, vokallerin çiğliğine kadar bütün formüller yerli yerine oturtulmuş ve ortaya gayet iyi bir Black Metal albümü çıkmış. Albümü dinlediğim süre boyunca her bir şarkıdan gerçekten çok zevk aldım. Dediğim gibi büyük ustalarından oldukça iyi feyz almış Mimorium ve bizlere bir nevi yeni nesil Gorgoroth olacaklarının da sinyallerini vermişler. Biraz iddialı olmuş olabilir ama ben bu duyguyu Blood of Qayin albümlerinde yakaladım.


Grubun dinamosu olarak adlandırabileceğimiz isim olan “Lord Mimorium” albümdeki şarkıların büyük kısmının yaratıcısıdır. Kaotik riffler yazma konusunda bu arkadaşı oldukça başarılı buldum. Yer yer de karanlık bir depresiflik havası da verdiği şarkılar da yine bütünsel olarak oldukça iyi bir şekilde dinlettiriyorlar kendilerini. Black Metal’in en önemli teması olan şeytan övme işine Mimorium biraz farklı yaklaşmış. Metal Archives’e girip baktığınız zaman grubun “Anti-Cosmic Satanasim” başlığı altında şarkılar yaptığını okuyacaksınız. Bu yaklaşımın veya düşünce yapısının eski Satanizm inancının temelsiz olduğuna ve felsefi boyutunun olmadığına eleştirel bir bakış açısıdır. Bu düşünce yapısında işin içine neo-gnostisizm ve nihilizm gibi akımlar da girerek bir nevi daha entelektüel bir Satanizm inancına meylederler. Yani grup şarkılarını bu düşünce yapısı altında oluşturmaktadır. Oldukça ilginç geldi bana fakat satanizm bile modern ve entelektüel bir şekilde evrilebiliyorken sözüm ona kutsal dinlerin hala deve çağlarında emekliyor olması da oldukça ilginç bir durum.


Albümün gayet iyi bir prodüksiyonu var. Her ne kadar Black Metal’in ilk zamanlarındaki bir matematikte albüm yapmış olsalar da prodüksiyon konusunda modern bir soundu benimsemiş Mimorium. Ben gayet başarılı buldum. Albüm bütünsel olarak gayet başarılı olmuş olsa da şarkılar arasında herhangi bir tanesinin diğerlerinden daha fazla öne çıktığını söyleyemem. Hepsi aynı seviyede yer alan şarkılarla bezeli Blood of Qayin. Gayet dengeli bir albüm olmuş ve ben çalma listeme Mimorium’u da ekledim. Beni oldukça tatmin eden bir kara müzik grubu oldu. Sizlerin de bir kulak vermenizi tavsiye ederim. Görüşmek üzere hoşça kalın!

Albüm Puanı: 8/10





Yorumlar