Albüm Kritik 398 (Black Sabbath / Seventh Star)

Black Sabbath albümlerinin hepsini yazma sözüm hala geçerlidir. Evet, belki bu senelere yayılmış bir şey olsa da hiçbir yerli sitede bulamayacağınız kadar Black Sabbath albümü hali hazırda zaten sitede bulunmakta. 2019 yılına ait albüm değerlendirmelerine ara ara es veriyor ve daha öncesinde yazmak istediğim albümleri de araya sıkıştırıyorum. Bugün sizlere Black Sabbath’ın 12. stüdyo albümü olan “Seventh Star”dan sizlere söz edeceğim.

Black Sabbath albümlerini yazmak ve bütün diskografiyi bitirmek benim en başından beri hayalim olan bir şeydi. Bu düşüncemi gerçekleştirmeye başladığımdan bu yana epey bir süre geçti fakat ben bu düşüncemden vazgeçmedim. Öyle ya da böyle bu efsane grubun bütün albümleri sitede olacak. Çünkü Black Sabbath demek Metal müziğin başlangıcı demek dostlarım. Haliyle böylesine muazzam bir çağı açmış olan grubun bütün albümlerini yazmak ve onları kendi çapımda böylesine onurlandırmak benim için çok önemli. Black Sabbath, öylesine çok değişim yaşamış ki bu değişimler genellikle olumsuz olarak gruba yansımış. Evet, Dio’nun gruba dâhil olması her ne kadar Black Sabbath’ın vizyonunun genişlemesini sağlamış olsa da, Dio’nun grupta kalma süresi de kısa olduğu için yine bir negatif etkiye girmiş İngiliz tanrılar. Açıkçası Dio sonrası grubun zaten sıkıntılı süreçlerle baş başa kaldığını görmekteyiz. Bu albümden bir önceki albümleri olan “Born Again”de yaşadığım fena hayal kırıklığından sonra Seventh Star’dan açıkçası pek bir ümidim yoktu. Özellikle orijinal Black Sabbath kadrosunda sadece “Iommi”nin kalmış olması beni bir hayli üzdü. Evet, Iommi başlı başına bir tanrı olsa da Geezer ve Ward gibi isimlerin bu albümde olmayışı tabi ki üzücü bir durum. Hatta albümün bir Black Sabbath albümü olduğu belli olsun diye Iommi’nin resmine kapakta yer vermiş olmaları da oldukça tuhaf olmuş.

Albüm, bu zamana kadar dinlediğim en zayıf Black Sabbath albümü olmuş. Bunu daha en başında söylemek istedim. Zira şarkıları dinlerken öylesine çok sıkıldım ki, albüm bir an önce bitsin istedim. Şarkıları yazan sanki Iommi değil gibi. Öylesine özensiz ve sıradan işler var ki şaşırmamak elde değil. Iommi gibi bir ilahın böylesine sıradan şeyler yazmış olması gerçekten beni üzdü. 1986 yılında yayınlanmış bir albüm Seventh Star. Dolayısıyla önceki albümlere nazaran sound kalitesi biraz daha iyi ve o zamanki Hard Rock ve Heavy Metal albümlerinin düzeyinde bir prodüksiyon ile geliyor. Davulun sesi artık daha modern bir tınıya sahip ve gitar tonları daha sofistike bir şekilde ayarlanmış. Iommi’nin bu albümdeki riff yazımları kötü değil. Örneğin bu albüm Black Sabbath dışında başka bir gruptan gelmiş olsaydı muhtemelen iyi bir düzeyde olduğu söylenebilirdi. Fakat söz konusu Heavy Metal’in tanrısı olan bir adam olunca ve bu adamdan çok daha muazzam şeyler duyduğumuz için haliyle bu albümdeki şarkılar çıtır çerez geliyor. Elbette bazı gitar riffleri yine Iommi’nin kendisini gösterdiği partisyonlar olmuş. Örneğin “Danger Zone” baştan aşağı bir Iommi şarkısı olduğunu buram buram belli ediyor. Zaten albümün en etkileyici şarkısı bana göre bu şarkı.

Ozzy ve Dio gibi isimler olmadığını biliyoruz bu albümde. Vokal kısmında ise eski “Deep Purple” basçısı “Glenn Hughes” yer alıyor. Glenn’in sesi o dönemdeki birçok Rock yıldızının sesine oldukça benziyor. O dönemde var olmuş birçok Rock vokalinin zaten ses aralığı çok benziyor birbirlerine. İşte Ozzy ve Dio’nun kendilerine has ses karakterleri Black Sabbath’ın yadsınamaz farklılığının da bir başka göstergesiydi. Albüm genel olarak yavaş ve orta tempolu şarkılardan oluşuyor. Hard Rock ve Heavy Metal sentezi bir albüm dinliyorsunuz. Black Sabbath ismen daha çok var olmuş bu albümde. Iommi dışında herkes grubun sadece eşantiyon parçası gibi bir şey. Bu albüm o zaman sattıysa ve dinlendiyse de bunun tek bir sebebi vardır o da Iommi’dir. Her ne kadar geri kalan adamlara haksızlık yapıyormuşum gibi görünse de durum böyle maalesef. Iommi her ne kadar riff yazımlarında düşüşe geçmiş olsa da, gitar sololarında benim beğenimi kazandı.


Black Sabbath’ın sadece ismen var olduğu 1986 yılından bir kesit olmuş Seventh Star. Sizler de eğer grubun hayranı iseniz ve bu albümlerini dinlemediyseniz bir göz atın derim. En azından sizler de fikir sahibi olursunuz. Hoşça kalın!

Albüm Puanı: 6/10



Yorumlar