Albüm Kritik 295 (Undoer / Survival is a Myth)

Merhaba dostlarım, gecenin bu vakti albüm değerlendirmesi yazmak gibisi yok. Özellikle içimden bir anda yazmak geliyorsa bunu hemen gerçekleştirmek istiyorum. Yani arzu edilen eylemi, eyleme geçirme hali diyebiliriz. Yine egzotik cümlelerimden birini kurdum. Bu akşam albüm değerlendirmeleri açısından aslında özel bir akşam olacak. Biliyorsunuz yer altı gruplarının albümlerini inceliyorum uzun zamandır. Yani karanlık dünyanın albümlerini gün yüzüne çıkarıyordum. Hoş, onları gün yüzüne çıkarınca daha çok bizim dünyamız kararıyor ama olsun. Böyle kararmaya şikayet edecek değilim. Ülkemizdeki Metal müzik oluşumları ne yazık ki beni çok ihya edecek düzeyde olmuyorlar. Daha doğrusu ben, dinlediğim yerli gruplardan o istediğim efsane hazzı alamıyorum. Zaten şu ana kadar çok fazla da yerli gruplara yer vermedim. Fakat bundan sonra bu işin üzerine yoğunlaşacağım. Aslına bakarsanız bir ara “Thrown to The Sun” ile oldukça şevke gelmiştim ama onlar da Müzik yapmayı bıraktıkları için hevesim kursağımda kalmıştı. Bugün ise dünden beri dinlediğim ve gerçekten bir ışık gördüğüm yerli bir grup ve onların ilk EP’sinden sizlere bahsedeceğim. Ankara'nın o sisli, gri havasından çıkan Black Metal oluşumu “Undoer”in “Survival is a Myth” adlı EP’sini huzurlarınıza sunuyorum.

Yerli gruplarda benim çok fazla denk gelmediğim bir türdür Black Metal. Eminim ki adını sanını duymadığım birçok oluşum vardır bu türde. Fakat benim onları keşfetmeye girişimim olmadı şu ana dek. Fakat bundan sonra bu konu üzerinde ayrıca yoğunlaşacağım. Zira Undoer bu konu hakkında bana oldukça büyük bir şevk kazandırdı. Undoer’in yaptığı müzik birçok grupta dinlediğimiz Black Metal’den farklı değil. Lakin en büyük olay, ülkemizde İskandinav yöresine kafa tutabilecek şekilde bir Black Metal albümünün çıkmış olmasıdır. Undoer’in Ankara’dan değil de “Bergen”den çıktığını söyleseler inanın şaşırmazdım. Oranın zaten havasında, suyunda var derdim. Fakat bu güzide dostlarımızın ülkemizde var oluyor olması beni inanılmaz derecede mutlu etti. EP’nin açılış şarkısı “Vertical Lines”ın ilk riffini duyduğumda inanın tüylerim diken diken oldu. Sanki bir “Craft” albümü açtım ve onu dinliyordum. O derece sağlam bir giriş yapıyor Undoer Survival is a Myth’e. 2017 yılında kurulmuş olan grup çok vakit kaybetmeden 3 şarkıdan oluşan bu EP’sini yayınlayarak çok doğru bir iş yapmış. Ülkemizde elbette sağlam Metalcilerin dillerine pelesenk olacaktır grubun ismi fakat ben esasen yurt dışında da oldukça büyük ses getireceklerini düşünüyorum. Belki bu hemen olmayacak ama Undoer’in kumaşında kesinlikle bu var.


Şöyle bir araştırmaya kalkıştığımda sadece “Bandcamp” ve www.metal-archives.com sitesinde ufak tefek bilgilerine eriştim. Üç kişiden oluşuyor grubun kemik kadrosu. Barış (Vokal), Mert (Gitar ve bas gitar) ve Kaya da (Davul) performansı ile Undoer’in karanlık müziğini icra ediyorlar. Bu defa ilk olarak vokalden başlamak istiyorum. Albümü dinlemeden önce her şeyin belli bir düzeyde tutturulabileceğini fakat vokal konusunda çok ümitli olmamam gerektiğini kendi kendime söylüyordum. Fakat Barış’ın brutal performansı beni mest etti doğrusu. Büyük abilerinden hiç eksik yanı yok kesinlikle bu adamın. Oldukça keskin bir sese sahip ve şarkıları öylesine sağlam bir şekilde söylüyor ki, dinledikçe o muazzam enerjisini sizler de hissediyorsunuz. EP’yi 10 kere falan dinlemişimdir dünden bu yana ve her dinlememde Barış’ın sesi için “helal olsun be” diyerek söyleniyorum. Hatta bir ara otobüste EP’yi bitirdikten sonra anlamsızca alkışlamaya başladım. Sessizce el çırpıyorum bir de. Mahallenin delisi gibi oldum bildiğiniz.

Yazılan riffler gerçekten çok iyi olmuş. Evet, en üst düzey riffler diyemem belki ama başlangıç için gerçekten göğüs kabartan bestelere imza atmış Undoer. Üzerinde iyi bir şekilde düşünülmüş riffler ile üretkenliklerini göstermişler. Riff çeşitliliği konusunda oldukça cömert davranmışlar. Klasik bir Black Metal albümünde genellikle bu kadar fazla geçişlere şahit olmayız. Mert’in gitar performansı da göz dolduruyor elbette böylesi güzel rifflerle birlikte. Bas gitar konusunda çok fazla bir şey söyleyemeyeceğim. Bas gitarın üzerine çok fazla düşülmemiş. Bildiğimiz, klasik Black Metal albümlerinde de genellikle çok fazla ön plana çıkmaz zaten bas gitar. Undoer de ilk EP’lerinde bas gitarı arkada tutmuşlar. Belki ilerde gelecek bir albüm ile birlikte daha farklı bir yol çizebilirler bu konuda. Kaya ise adına yakışır bir şekilde kaya gibi çalıyor davulu. Aralarda yaptıkları ufak tefek haylazlıklarla sıradan Black Metal davulculuğuna bağlı kalmıyor sadece. Bu da yine sahnelerde görmek istediğimiz hareketlerden. Eğer klasik Black Metal davulculuğuna bağlı kalmak istiyorsa bir grup, “Inquisition”dan "Incubus" gibi hayvanlık göstermeleri gerekir diye düşünüyorum. Kaya, çok sağlam davul çalmış. Söyleyecek çok fazla bir şey yok.


Undoer, benim için bir başka milat oldu dostlarım. Artık yerli “underground” gruplarını araştırmaya başlayacağım. Neler var neler yok detaylı bir şekilde bakacağım. Survival is a Myth’i çok beğendim. Oldukça güçlü bir başlangıç yapmış Ankaralı dostlarımız. Kendilerini tebrik ediyorum. Ve inanıyorum ki böylesine sağlam adımlarla dev festivallerde çalma şansı bulacaklardır. Görüşmek üzere hoşça kalın!

NOT: Hemen üstteki fotoğrafta bir "Mgla" etkisi de yok değil.

Albüm Puanı: 9/10





Yorumlar

Yorum Gönder