Albüm Kritik 150 (Pantera / Far Beyond Driven)

Merhaba dostlarım bugün sizler için Pantera’nın “Far Beyond Driven” adlı albümünden bahsedeceğim. Uzun zamandır bir Pantera albümünü incelemediğimi fark ettim. Pantera’yı çok sevmeme rağmen sitede kendilerine neden bu kadar az yer verdiğimi inanın ben de bilmiyorum. Dimebag ve Phil’i her defasında bağrıma basan biri olarak gerçekten Pantera albümlerine haksızlık ettiğimi kabul ediyorum. Fakat bu elbette bilinçli yapılmış bir şey değil. Neyse artık bir şekilde bunu fark edip sitenin kapılarını tekrar bu büyük kediye açmış oldum.

Pantera'nın bütün albümlerini dinlemiş biri olarak grubun ne kadar muazzam bir grup olduğunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim. Pantera kurulduğu 1981 tarihinden 2003 yılına kadar her daim Metal müziğin en sert gruplarından biri olmuştur. Gerek yarattıkları muazzam Groove Metal türü gerek harikulade albümleri ve gerekse muhteşem sahne enerjileri ile Pantera her daim kendinden söz ettiren gruplardan biri olmuştur. Far Beyond Driven ise Pantera’nın ortaya koyduğu en başarılı albümlerden biridir. Dinlediğiniz her dakikanın hakkını sonuna kadar veriyor bu albüm. Son bir haftamı özellikle bu albüme yoğunlaşarak geçirdim. Oldukça verimli bir hafta oldu benim için de (nedense bir gülme aldı beni burada).

Far Far Beyond Driven 1994’ün bahar ayında yayınlanmış ve yayınlandığı andan itibaren ortalığı kasıp kavurmuştur. Albüm için seçilen kapak resminden bile “beyninizi deşmeye geliyoruz” mesajı veriyor olması, albümün çıkar çıkmaz bütün listelere ilk sıradan girmesi ve uzun bir sürede zirveden inmemesi Far Beyond Driven’ın ne derece yıkıcı albüm olduğunun sadece ve sadece ufak bir göstergesidir dostlarım. Albüm için turladıklarında aldıkları muazzam geri dönütler Pantera’yı esasen memnun eden durum olmuştur. Çığ gibi büyümüş Pantera kitlesine böylesine bir muazzam albüm sunulursa elbette alınan geri dönütler de harika olacaktır. Far Beyond Driven’ın albüm kapağından bahsederken yukarıda çok önemli bir detayı atladım dostlarım. Aslında albümün orijinal kapak resmi kafatasını delen bir vida değil, mabadın içine giren bir vidanın olduğu bir resimdir. Fakat elbette öylesi bir albüm kapağına müsaade edilmez ve Pantera’da çareyi alt ile üstü değiştirmekte bulur.

Groove Metal denince bugün bile biz Metalcilerin aklına öyle çok fazla grup gelmez dostlarım. Bugün bize bildiğimiz Groove Metal grupları sorulsa hiç şüphesiz çoğunluğumuz Pantera’nın adını birinci sırada anarız. Adamlar bu türde ilahlıklarını ilan ettiklerinden dolayı… Far Beyond Driven, Pantera’nın 7. Stüdyo albümüdür. İçinde toplamda 12 şarkı bulundur ve bunlardan en sonuncusu bir Black Sabbath şarkısı olan “Planet Caravan”dır. Ben bu şarkıyı Black Sabbath’tan dinlerken sevmemiştim ve bu sevmeme durumum Pantera’da da değişmedi. 12 şarkıdan oluşan albümün toplam süresi yaklaşık 57 dakikadır dostlarım. Yani albümün toplam süresi ortalamada seyrediyor. Ne çok uzun süreye sahip ne de çok kısa, tam kararında diyebiliriz. Zaten Groove Metal şarkılarında açıkçası öyle 7-8 dakika ve üzeri şarkı süreleri beni bayıyor. Nitekim Far Beyond Driven’da da “Hard Lines, Sunkeen Cheeks” adlı şarkı da 7 dakikalık süresi ile beni baydı. Gereksiz bir uzunluğu var dostlarım. Dinleyince bence bana hak vereceksiniz ya da dinlediyseniz şu an veriyorsunuzdur, en azından bir kısmınız.

Far Beyond Driven prodüksiyon olarak klasik Pantera tınısını barındırıyor. Yani daha önce bir Pantera albümü dinlediyseniz büyük ihtimal bu albümü ilk defa duyduğunuzda bir Pantera albümü olduğunu anlarsınız. Ben açıkçası bu kayıt kalitesini oldukça beğeniyorum bu sert adamların. Basgitarın özellikle böylesine ön planda olması gerçekten çok iyi bir hava katıyor. Zaten tek gitaristin olduğu bir grupta basgitarın biraz daha fazla öne çıkması gerektiğini düşünüyorum. Davul çeşitlemelerini de yine bayıla bayıla dinledim. Groove Metal’deki en büyük farklılaşmalardan biri de davul çeşitlemelerinin oldukça yoğun olmasıdır. Pantera’da bunu oldukça iyi yapan gruplardandı. Dimebag’in virtüözlüğüne diyecek pek bir eleştirisi olmuyor insanın zaten. Adam hayvan gibi çalıyor zaten. Karmaşık rifflerden oldukça basit rifflere kadar bir şarkıyı bezendirip, onu muazzamlaştırabilen ender gitaristlerdendi kendisi. Zaten Pantera’yı Pantera yapan da Dimebag’in gitar ile olan seksüel ilişkisinin oldukça ateşli olmasıdır. Phil Anselmo ise sahip olduğu balyoz gibi sesi ile Pantera’nın büyük kedisiydi zaten. Far Beyond Driven’da da yine muazzam bir vokal performansı sergilemiştir. Şimdi o eski halinden eser yok ama bir zamanlar adamın sesi işte böylesine muazzamdı. Pantera’nın kült olmuş şarkılarından “Becoming, I’m Broken ve 5 Minutes Alone”da yine bu albümde yer almaktadır. Özellikle I’m Broken ve 5 Minutes Alone her konserin vazgeçilmez şarkılarıydı bu albüm yayınlandıktan sonra.

Far Beyond Driven, oldukça iyi bir albüm olmasına rağmen içinde yer alan her şarkı insanı kendisine bağlayamıyor. Bu kadar kusur olur. Albümü dinlemeye başladığınızda baştan sona bunu daha iyi fark ediyorsunuz. Bu ufak pürüz dışında albüm kulaklara şenlik bir albümdür dostlarım. Bu arada yani albümdeki her şarkının insanı saramaması da elbette görecelidir. Beni (insan oluyorum) sarmadı mesela. Hoşça kalın dostlarım!

Albüm Puanı: 9/10


Yorumlar