Beni Etkileyen 15 Metal Grubu / 1- Black Sabbath

Merhaba dostlarım özel yazı dizisi olan “Beni Etkileyen 15 Metal Grubu”nun son yazısına geldik artık. Oldukça keyifli bir şekilde yazdığım bir yazı dizisi oldu gerçekten. Yazmayı çok seven biri olarak böyle bir başlık altında bir şeyler yazdığım ve düşüncelerimi sizlerle paylaştığım için çok mutlu oldum. Evet, benim için yeri bambaşka olan 14 muazzam gruptan bahsettikten sonra listenin başında yer alan grup tabi ki Black Sabbath oluyor dostlarım. Hadi gelin sizlere neden bu adamların beni böylesine çok etkilediğinden bahsedeyim.

Black Sabbath denilince benim aklıma direkt olarak Heavy Metal’in tanrıları geliyor. Belki de birçoğunuz için de durum bu şekilde. Tony Iommi denilen Metal Tanrısının parmakları ile gitarla olan ateşli ilişkisinin sonucunda bizler bugün Metal müziği dinliyoruz dostlarım. Fitilin ateşini yakan esas adam bu üstattır. İngiltere’de kurulan Black Sabbath diğer Rock gruplarının aksine kendisine farklı bir rota çizmişti. Rock’ta bahsedilen uyuşturucu, seks, alkol ve türevleri gibi egzotik şeylerden bahsetmek yerine korku temalı bir albümle çıkmayı istedi. Nitekim bunu da yaptı. Black Sabbath kendi adlarını verdikleri ilk albümleri ile Rock müziğin o eğlenceli tınısını adeta bozguna uğrattı. 1970 yılında çıkan bu albümü canlı dinlemeye gidenlerin birçoğu başına geleceklerden habersizdi. Herkes üzerlerine en cafcaflı kostümlerini giymiş, konser salonunda tepinmek için bekleşirken birden kilise çanları çalmaya başlar ve Lucifer’ın adı zikredilir. İşte o günden sonra hiçbir şey Rock Müzik dünyası için aynı nitelikte kalmaz. Rock ikinci plana atılır bir bakıma ve Heavy Metal’in yükselişine tanıklık eder milyonlarca insanlar.

Tony Iommi’nin Black Sabbath albümüne adını veren “Black Sabbath” şarkısı Heavy Metal camiasının ilk korku temalı rifflerini barındıran şarkısı olmuştur. Sadece 3 riff ile akıllara zarar bir şarkı yazmayı başarmıştır Black Sabbath. Bu şarkıyı seslendiren Ozzy Ousbourne olunca da bu grup böylesine mükemmel bir başarı yakalamıştır. Albümün kapak resmi bile aslında nasıl bir albüm dinleyeceğimizin işareti niteliğindedir. Artık dans etmek yok. Onun yerine kafaları sallama ve Dio’nun (eski Black Sabbath vokali) şeytan boynuzları var. Beni etkileyen en birinci nedeni işte bu dostlarım. Black Sabbath adeta bir çağ açmıştır. Heavy Metal’i yani dinlediğimiz bu sert müziği bizlere bahşetmiştir. Hal böyle olunca da bu gruptan etkilenmemek çokta mümkün olmuyor.

Black Sabbath'ı oldukça fazla seven biri olarak beni en çok etkileyen en önemli unsurlardan bir diğeri de oldukça yaratıcı bir güruhtan oluşuyor olmasıdır grubun. Tony Iommi zaten başlı başına bir ilah dostlarım. Black Sabbath’ı bugüne kadar sırtlayan adamdır. Heavy Metal kanlarında dolaştığından mıdır nedir bu adamın duruşu ve tipi bile Metal ilahıyım ben dedirtiyor. Gibson SG gitarın ben daha başka birine bu denli yakıştığını görmedim. Riff yazma konusunda inanılmaz bir dehaya sahip olması bütün diğer müzisyenler tarafından biliniyor. Zaten birçok Metal virtüözü Iommi’nin yolundan ilerliyor. Geezer, Ozzy ve Bill’de yine Black Sabbath’ın sapasağlam bir grup olmasındaki etkenlerdir. Belki Ozzy’i bu en önemli etkenlerden biri olarak saymayabiliriz. Ne de olsa zamanında yaptığı yaramazlıklar öyle böyle değil dostlarım. Black Sabbath’ın bir ara dibe vurmasına bile neden olmuştur kendileri. Fakat Sabbath için elbette bambaşka bir yeri vardır adamın. Nitekim 13 albümlerinde de yine kulak dolduran bir vokal performansı sergilemiştir. Şunu da düşünmek lazım elbette, bugün Dio hayatta olsaydı acaba Ozzy ile mi 13’ü kaydederlerdi? Bence Ozzy ile kaydederlerdi de yine bu ihtimali de göz ardı etmemek lazım diye söyleyeyim dedim.

Dio ve Black Sabbath
Yukarıda sadece Black Sabbath’ın ilk albümünü ele aldım gruptan bahsederken. Fakat bana göre Black Sabbath’ın özeti niteliğindedir zaten o albüm. O albüm bir çağ açmıştır demin de söylediğim gibi. Black Sabbath albümü bugün bizlerin kulaklarına gelen sert müziğin atasıdır. Bu nedenle sadece Black Sabbatth’ın ilk albümünden söz etmek yeterlidir diye düşündüm. Gerek grupta yer alan ağır abiler gerek yazılan muhteşem şarkılar gerekse de bu zamana kadar bizlere muazzam bir örnek olduğu için Black Sabbath daima benim en çok etkilendiğim grup olarak kalacaktır. Black Sabbath benim için her zaman zirvenin en ucunda olacak dostlarım. Black Sabbath’tan daha çok sevdiğim gruplar olsa dahi bu adamlara saygım sonsuz olduğu için Black Sabbath her daim 1 numara olarak kalacaktır.

Evet, dostlarım böylece bir özel yazı dizisinin daha sonuna geldik. 15 yazılık bir diziyi bitirdiğim için oldukça mutluyum. Bu yazıları okuyan ve bana güzel dönütler yapan sizlere çok teşekkür ederim. Tek başıma elimden geldiğince iyi bir şeyler ortaya koymak istiyorum. Umarım bu yazı dizisini de keyifle okumuşsunuzdur. Bir sonraki yazı da görüşene dek hoşça kalın dostlarım.



Yorumlar