Risale-İ Punk (Kitap İnceleme)

Merhaba dostlarım bugün sizlere güzel bir kitaptan bahsetmek istiyorum. Bahsedeceğim kitabın içeriği müzik elbette. Hem de Rock müziğin en serseri ve dik başlı yanı olan Punk ve Punk-Rock ile alakalı küçük bir kitaptan söz edeceğim.

Kitabın ismi “Risale-İ Punk”. İsmi ilk gördüğümde Arapça mı yazılmış bu kitap diye düşünmeden edemedim. Risale’nin kelime anlamını TDK sözlüğünde araştırdığımda “Kitapçık” anlamına geldiğini görmüş oldum. “İ” takısı ise aitlik anlamı katıyor olsa gerek ve Türkçe ’ye tam çevirisi ise “Punk Kitapçığı” oluyor. Kitabın isminin ne anlama geldiğinden böylesine geniş kapsamlı bahsettikten sonra şimdi kitabın içeriğine geçebiliriz.

Kitabın öncelikle çok şirin göründüğünden bahsetmek istiyorum. Yukarıda da dediğim gibi aslında kitap değil de kitapçık. Gerek boyutu olsun gerekse sayfa sayısı ile bir solukta okunacak bir eser. Bu kitabın içeriği “The Emergence of Punk In America” (yazarı: Jessamin Swearingen) adlı eserden derlenerek oluşturulmuş. Bu derlemenin Türkçe çevirisini yapan ise Artemis Günebanlı. 6:45 yayınlarının kitapları gerçekten marjinal kitaplardan oluşuyor. Yayınladıkları diğer kitaplar da yine belli başlı kişilere hitap eden ve o kişilerde merak uyandıracak eserler. Bu turuncu küçük kitap bizlere Punk müziğin oluşumunun İngiltere ve Amerika’daki serüvenlerinden, bu müzik tarzını dinleyen gençlerin hayata bakış açılarından ve bu müziğin gençlere enjekte ettiği öğretilerden, 70’lerde bu müziğin icra edilmesini ve kitlelerle buluşmasını sağlayan prodüktörlerden ve konser salonlarından ve elbette bu müziği icra eden ve o dönemdeki Rock müzik akımına Punk asiliğini ve kural yıkıcılığını şarkı sözleriyle ve sert gitar çeşitlemeleriyle sergileyen efsane grup ve Punk sanatçılarından bahsediyor. Şahsen ben öyle Punk dinleyen biri hiçbir zaman olmadım. Ama bu tür Rock müziğin çeşitlenmesine ve sosyolojik açıdan diğer Rock müzik türlerine nazaran daha fazla farklılık göstermesinden ötürü bu kitabı okumam gerektiğini düşündüm. Okuduğum için gerçekten çok mutluyum. Çünkü bu müzik hakkında aslında bilmemiz gereken çok şey varmış ve bunu küçük bir kitabı sığdırmayı başarmışlar. Bu müzik türünde her zaman merak ettiğim giyim tarzı ile ilgili sorular ise açığa kavuşuyor. Çünkü Punk müzik grupları (erkeklerden oluşan) genellikle kadın giysileri giyen ve makyaj yapan bir topluluktan oluşuyordu o yıllarda (günümüzde pek kalmadı sanırım). Bunun asıl nedeni nedir bu kitapta öğrenebilirsiniz eğer sizlerde benim kadar merak ediyorsanız.


Evet, dostlarım bildiğiniz üzere ülkemizde böylesine kitaplar bulmak çok zor. Dünya’da İngilizce olarak Rock ve Metal müzikten bahseden onlarca kitap var ama bunlar Türkçe’ye ne yazıkki çevrilmiyor ve öyle görünüyor ki bu böyle sürüp gidecek. O yüzden Risale-İ Punk gibi kitaplar koleksiyonluk kitaplar dostlarım. Sizlerde benim gibi böyle kitapları seviyorsanız, hiç düşünmeden alın derim. Alın ve güzelce okuyun. Sonra birkaç ay sonra bir daha okumak isteyeceksiniz zaten. Kitabı bulabileceğiniz sitelerin adreslerini yazının sonunda bulabilirsiniz. Kendinize iyi bakın ve hoşça kalın dostlarım. 

D&R : http://www.dr.com.tr/Kitap/Risale-i-Punk/Jessamin-Swearingen/Sanat-Tasarim/Muzik/urunno=0000000246521

Babil: http://www.babil.com/urun/risalei-punk-kitabi-jessamin-swearingen?gclid=CLiflOC2u8kCFSsEwwodpooDiw

N11: http://urun.n11.com/sosyoloji/risale-i-punk-P65225628?cid=604001&gclid=CJH92bC6u8kCFWnmwgodT8gGSQ

Hızlıal: http://www.hizlial.com/risale-i-punk-kolektif/10060955?gclid=CNuk6LS6u8kCFVQaGwodGBQIPA

Yorumlar

Yorum Gönder