Folk Metal

Merhaba dostlarım bugün sizlere metal müziğin en renkli tarafı olan Folk Metal’den bahsedeceğim. Öyle uzun uzadıya bir yazı olmayacak elbette, sıkılmanızı hiç istemem. İsterseniz gelin bu türün tarihçesine şöyle bir göz atalım.

Folk Metal nereden ve nasıl doğdu sorusunun cevabını ben hep İskandinavya bölgesinden doğmuştur diye biliyordum ama meğerse hiçte öyle değilmiş. Araştırmalarıma göre bu türün ilk öncüsü Skyclad adındaki İngiliz Folk Metal grubudur. Tabi bu grup Folk Metal müzik grubu olarak geçse de literatürde, günümüzün Folk Metal şeklinden bir hayli uzak olduğunu söyleyebilirim. 1990 yılında ilk Folk Metal albümünü çıkaran Skyclad’ten sonra Folk Metal’in yayılması 5 yıllık bir süreçte gerçekleşmiştir. 1995 yılına kadar Skyclad haricinde pek bir icraat gösteren grup olmadı. 1995 yılından sonra İrlanda ve Almanya’da Folk Metal adına hafif kıpırdanmalar olsa da ne yazık ki bu türün esas başlangıç yılı 2000’lerin başı olmuştur. Bu türe Folk Metal denmesinin nedeni ise hepinizin bildiği üzere keman, tulum, klavye, akordiyon, yöresel üflemeli çalgılarla elektrik gitarların sentezlenmesinden dolayıdır. Ekstrem metal türünün o öfkeli ve gaddar halini Folk Metal’de bulmak neredeyse imkansız. Daha çok insanları eğlendiren ve konser alanlarında dansa teşvik eden bir metal türüdür. Elbette bütün metal müzik türlerinde olduğu gibi bu türünde karanlık tarafını icra edenler vardır. Yöresel çalgıları gotik bir havada çalan ve az önce bahsettiğim o eğlenceli havadan uzak.

Moonspell 1994 yılında çıkardığı “Under The Moonspell” EP’si Folk Metal adına çıkarılmış bir yapıt olarak kabul görse de, Moonspell’den daha önce Finli grup Amorphis’in 1990 yıllında çıkardığı “The Karelian Isthmus” albümü de yine Folk Metal ezgilerini taşımaktaydı. Fakat bu albümler Folk Metal’e göz kırpan albümler olmuştur. 2000 sonrası Finntroll, Ensiferum, Korpiklaani ve Turisas gibi gruplar esas Folk Metal albümlerini ortaya koymuştur. Folk Metal’in şarkı sözleri çoğunlukla yöreye ait destanlar ve masallar oluşturuyor. Fakat Folk Metal’i sert bir şekilde icra eden grupların şarkı sözlerinde Paganizm, Hristiyanlık karşıtı konular da yer almaktadır.

Günümüzde Folk Metal’in ana vatanı İskandinavya yarım adası olarak kabul edilmektedir. Genellikle o bölgenin grupları bu metal türüne daha yakın ve ellerinde de destansı hikayeler bol olunca bu müziği icra etme konusunda pekte zorlanmıyorlar. Avrupa’da ise bu müziği en iyi şekilde temsil eden ülke ise hepimizin tahmin edeceği üzere Almanya’dır. Folk Metal’i dinlemeyi seven biriyimdir fakat öyle aşırı derecede de düşkünü değilim. Korpiklaani herhalde bu türde benim en sevdiğim gruptur. Falkenbach’ı bu metal türüne dâhil etmediğimden elbette. Folk Metal hakkında söyleyeceklerim şimdilik bu kadar dostlarım. Bir başka yazımda görüşmek üzere hoşça kalın!


Yorumlar