Psychedelic Rock (Saykodelik Rock)



Okunuşunun nasıl olduğunu çözene kadar baya bir zaman harcadığım bir metal türünden sizlere bahsetmek istiyorum kısaca dostlarım. “Psychedelic Rock” olarak adlandırılan bu türün okunuşu ise “Saykodelik”’tir. Türkçe sözlükte bulamayacağınız bu kelimeyi bazı metal müzik makalelerinde direkt olarak İngilizce okunuşu ile yer adlığını görünce bende böyle kullanmak istedim. Kelime anlamı ise, insana hayal gördüren ve karanlık hayal kurduran olarak tanımlanmış.

Pink Floyd

Saykodelik Rock, Rock müziğin en otantik yüzlerinden biri olarak gösterilir. Rock müzik ve Heavy Metal arasında bir yere konumlandırabiliriz bu türü. Rock dünyasında bu türle uğraşan insanlar için uyuşturucu ve alkol bağımlısı olduğu söylenir fakat günümüzde bu türü ifşa eden çoğu grup, bu genellemenin dışında kalmayı başarmıştır. Birçok kesim tarafından Saykodelik Rock bir batı rock müziği olarak tanımlanmıştır.

Saykodelik Rock’ın ses alt yapısı da diğer Rock türlerine göre farklılık gösterir. Yeni elektronik kayıt efektleri ve kısa soloları bünyesine dâhil eder. Özellikle “wah-wah” gitar efektini bu türe ait şarkılarda sıkça görürüz. Klavyenin de ağırlıklı olarak kullanıldığı bu türde klavyede çıkan sesler yine farklı bir havayı yansıtır dinleyicilere. Yine bu türün ilginçliklerinden biri de, ilk zamanlarında “Sitar” adlı Hint sazı kullanmalarıdır.

Erkin Koray

Bu türün dünya çapına yayılmasında ki öncü grupları ise The Beatles, The Byrds ve The Yardbirds olmuştur. 60’lı yılların sonuna kadar bu grupların yükselişi devam etmiştir. Grateful Deat, Jimi Hendrix ve Pink Floyd gibi kült isimlerde yine bu türde eserler vermiştir.
Bu türün bizdeki yansımaları ise Erkin Koray’ın Anadolu Rock tarzını Saykodelik Rock ile perçinlemesi ile başlamış ve Cem Karaca, Moğollar ve Barış Manço gibi Türk Rock müziğinin mihenk taşlarının da bu türden etkilenmesi ile devam etmiştir.

Sizlere kısaca Rock müziğin otantik bir türü olan Saykodelik Rock’tan bahsettim dostlarım kendinize iyi bakın ve hoşça kalın !
 

 

Yorumlar

Yorum Gönder