Herkese Bugün, tekrar bir geriye dönüş daha yapıyoruz ve 23 numaralı albümü tekrardan elden geçiriyorum. Biliyorsunuz, eskiden oldukça kötü bir şekilde yazdığım albümleri yeniden elden geçirerek daha okunabilir ve gururlar diğer yazılarda etiketleyebileceğim bir hale getirmeye çalışıyorum. Bugün de “Ghost”un ilk cover “EP”si olan “If You Have Ghost”u yeniden yazıyorum. Ghost, benim hayatımda her zaman büyük bir yere sahip oldu. Bu grubu keşfettiğim andan bu zamana kadar tarih içindeki gelişimini, değişimini takip etmekten büyük bir keyif aldım. Ghost’un “Tobias Forge” önderliğinde old-school Heavy Metal ve Doom Metal rüzgarını tekrar estirmesi 2010 yılında çıkan “Opus Eponymous” albümü ile oldu. Opus Eponymous öylesine büyük bir başarı yakaladı ki, çok kısa sürede büyük grupların da dikkatini çekti bu grup. “Metallica, Pantera, Slayer, King Diamond” gibi Metal’in büyük devleri bir anda bu gruptan bahsetmeye ve cümleleri arasında grubun, geleceğin en dikkat çekici gruplarından biri olacağına dair yorumlar yaptılar. Hatta Metallica’dan “James Hetfield” Ghost’tan bahsederken “onların fanclubındayım” diyerek Ghost’un üzerine dikkati çekmeyi başardı. Opus Eponymous’un “Black Sabbath” tarzı Dooom ve Heavy Metal’i tekrardan bizlere hatırlatmasından sonra Ghost’un yakaladığı sükse tartışılmaz olarak son yılların en büyük başarısı olarak görüldü. Tarih 2013’ü gösterdiğinde ise bu defa Ghost daha büyük oynadı. Opus Eponymous’un yolundan gitmek ve devamı niteliğinde bir albüm yaratmak yerine, Deccal’in müjdecisi olmayı tercih etti. “Infestissumam” işin Heavy Metal kısmından sıyrılmış, Doom ve Hard Rock formuna bürünmüş bir albüm olarak çıktı. Heavy Metal dinamiklerini yer yer gördüğümüz albüm için ben yine de Heavy Metal albümü demeyi doğru bulmuyorum. Bu arada önceden de diyordum. Eh, artık belli bir olgunluğa ve bilgi birikimine ulaşınca bazı değerlendirmeleri daha iyi yapıyorum. Infestissumam, Opus Eponymous sonrası Ghost’un patlama noktası oldu. Opus Eponymous kadar sert ve old-school bir albüm olmamasına rağmen, Ghost’un hem teatral hem de müzikal olarak ortaya koymuş olduğu duruş daha büyük bir ilgi odağı oldu. Öyle ki grup kendisini büyük festivallerde, büyük sahnelerde konser verirken buldu. Rock’In Rio gibi devasa bir konser etkinliğinde Metallica öncesi sahnede varlık gösterdi. “Sepultura” gibi kaç yıllık grup da Ghost’un alt grubu olmuştu. Elbette bunu Ghost Sepultura’dan daha büyük bir grup diye demiyorum. Buradaki belirtmek istediğim şey Ghost’un büyümesinin ne derece hızlı olduğudur. Ghost’un giderek daha da fazla kişiye ulaşması grubu hem şevklendiriyor hem de cesaretlendiriyordu. 2013’ün kasım ayında beklenmedik bir cover EP’si gelerek bu şevki ve cesareti de pratiğe dökmüş oldu.
Ghost, hem görsel olarak hem müzikal olarak hem de şarkı sözleri olarak, Tobias Forge’un zekasının ne denli üst seviyede olduğunu göstermektedir. “If You Have Ghost” EP’si, Tobias Forge’un dinlemekten zevk aldığı ve kendisinin bugünkü haline gelmesinde büyük bir etkisi olduğunu düşündüğü gruplara bir teşekkür mahiyetindeydi. EP’nin içinde “Rocky Erickson”dan “If You Have Ghosts”, “Abba”dan “I’m A Marionette”, “Army of Lovers”dan “Crucified”, “Depeche Mode”dan “Waiting fort he Night” şarkılarını coverları yer alırken, bir de Infestissumam’dan “Secular Haze” şarkısının canlı performans kaydı vardır. Bu şarkıların orijinal hallerini daha önce hiç dinlememiştim. Bu yüzden de Ghost’un bu EP’si ile şarkıları keşfetmiş oldum. Sonrasında ise orijinal hallerini dinledim. Orijinal halleri hiçbir şekilde benlik değilken, Ghost bir kez daha Rock müziğe olan tutkusunu konuşturarak, bu şarkıların her birini sağlam birer Rock şarkısına dönüştürmeyi başarmış. Tabi ki o zaman sadece Tobias Forge’un başarısından söz etmek haksızlık olacaktır. Grubun kemik kadrosundaki elemanların da Ghost’u Ghost yapan adamlar olduğunu unutmamamız lazım. “Meliora” sonrası bu grup sonsuza kadar dağılmış olacak ve Tobias Forge da hükümdarlığını ilan etmiş olacaktı. Yine de gitarda “Martin Persner”in (Magna Carta Cartel), klavyede “Mauro Alan Rubino” (Priest), bas gitar ve gitar “Simon Söderberg” ve davulda “Aksel Holmgren”in emeklerini bir kenara atmıyorum elbette. Bu tür cover albümlerini uzun soluklu hiçbir zaman dinlemedim. Çünkü benim ilgimi çeken şey var olan şarkıların başka bir grup tarafından tekrar çalınıp, söylenmesi değil. Tam tersine grubun kendi şarkılarını dinlemek ve onları benimsemektir. En uzun soluklu dinlediğim cover albümü “Metallica”nın “Garage Inc.”i olmuştur.
Ghost, If You Have Ghost’un elde etmiş olduğu başarı ve bilinirlikten sonra bu cover albüm yapma işini devam ettirmiştir. Bugün dahi her bir stüdyo albümünden sonra bir cover EP’si sunuyor bizlere. Neyse ki sadece başka grupların şarkılarından oluşmuyor bu EP’ler. Ghost, daha önceden yazdığı bazı şarkıları da bu EP’lere serpiştiriyor. If You Have Ghost müzikal olarak öyle inanılmaz bir şey sunmuyor belki ama şarkılar gerçekten iyi bir şekilde coverlandığı için sağlam bir Rock albümü dinliyorsunuz hissi veriyor. Prodüksiyon kalitesi olarak da iyi olan bu EP’yi dinlemek gayet keyifli. Zamanında abartılı, büyük büyük şeyler de dememişim zaten bu EP için. Bugün de EP’yi baştan sona dinlediğim de Ghost’a ilham veren gruplara grubun bir teşekkürü olarak görüyorum. Bu teşekkürler Ghost’un kariyeri devam ettiği sürece de devam edecek gibi görünüyor. Bu EP’deki en beğendiğim cover şarkı ise EP’yi de adını veren Rocky Erickson şarkısı “If You Have Ghosts” oldu. 2014 yılında, Ghost ülkemize ilk ve son defa geldiğinde bu şarkıyı canlı bir şekilde dinleme fırsatı da bulmuştum. Ghost bir daha gelir mi ya da gelirse ne zaman gelir bilmiyorum ama 2014 yılındaki Ghost ile 2025 yılındaki Ghost arasında dağlar kadar fark var. Ghost, artık büyük prodüksiyonların ve sahnelerin grubu. Bu yüzden de bu grubu ülkemize getirtmek pek de kolay değil. Umarım bir gün Ghost’un bu büyük halini de görme şerefine nail oluruz.
Albüm Puanı: 8/10
** Albüm yeniden yazılma tarihi: 2 Mart 2025 / Pazar
Yorumlar
Yorum Gönder